Sýrska armáda je v centre Aleppa, povstalci žiadajú o prímerie

Sýrska armáda ovládla všetky časti Starého Mesta v Aleppe, ktoré doteraz kontrolovala opozícia. Oznámila to dnes organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá sídli v Británii a o situácii v Sýrii má správy od svojich informátorov.

07.12.2016 08:51 , aktualizované: 16:08
Aleppo, Sýria Foto: ,
Ľudia utekajúci z Aleppa
debata (357)

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že pri útoku povstalcov prišiel o život jeden ruský vojenský poradca. (Viac v správe: Ruský plukovník zranený pri ostreľovaní západnej časti Aleppa zomrel.)Z východ­nej časti mesta podľa SOHR od polovice novembra kvôli prudkým bojom odišlo na 80 000 ľudí a povstalci dnes požiadali o päťdňové prímerie.

Armáda začala postupovať do historického centra v utorok. Vojsku a jeho spojencom sa v minulých dňoch podarilo vybojovať už dve tretiny pôvodne povstaleckých častí veľkomesta, tvrdí agentúra Reuters.

Východ bol od roku 2012 v rukách oponentov Damasku, vláda kontrolovala zvyšok. V minulých dňoch sa armáde podarilo vybojovať najprv povstaleckú štvrť na severovýchode Aleppa, odkiaľ potom postupovala ďalej na juh. Rami Abdar Rahmán zo SOHR povedal, že ak padne štvrť Saari v centre, budú povstalci vytlačení na juhovýchod mesta. Agentúra AP tvrdí, že Saari je v rukách armády.

Podľa dnešných správ SOHR sa povstalci po ťažkých nočných bojoch stiahli zo Starého Mesta a vojsko má v rukách aj susednú štvrť Báb Hadid a Akjúl. Predstaviteľ jednej z povstaleckých skupín agentúre Reuters povedal, že armádne jednotky majú v rukách len časť Starého Mesta, nie celé. Povstalci však opustili svoje pozície v blízkosti historicky cennej Umajjovskej mešity.

Sýrska armáda agentúre Reuters potvrdila, že jednotky sa zmocnili dvoch štvrtí severne od citadely, ktorá je v srdci mesta. Rebeli podľa armády ustúpili z Báb Hadid a Akjúlu ďalej na juh.

Povstalci dnes požiadali o päťdňové prímerie, ktoré má umožniť evakuáciu 500 ľudí, ktorí potrebujú naliehavo lekársku pomoc. Bojovníci súhlasia tiež s tým, aby z východnej časti odišli civilisti, ktorí si to budú želať. Mali by mať však podľa nich právo odísť na sever od mesta, nie do provincie Idlib, ktorá je síce v rukách povstaleckých skupín, ale v ktorej sa tiež bojuje. Pre evakuáciu povstalecké skupiny žiadajú dohľad OSN. Keď sa vyriešia naliehavé humanitárne problémy, mali by sa podľa povstalcov začať rozhovory o budúcnosti mesta. Rezolúciu o niekoľkodňovom prímerí sa tento týždeň snažila schváliť Bezpečnostná rada, ale kvôli vetu Ruska a Číny text neprešiel. Podľa Rusov by prímerie bolo zlé rozhodnutie, pretože by povstalcom len pomohlo preskupiť sily.

Rusko ako spojenec Damasku malo v úmysle rokovať s USA o ďalšom postupe, ale rozhovory, ktoré sa mali tento týždeň začať v Ženeve, boli zrušené. Počíta sa s nimi tento týždeň v Hamburgu. Cieľom bolo prinútiť rebelov, aby odišli z východných štvrtí, ale ich velitelia to vopred odmietli.

Predstavitelia Spojených štátov amerických a piatich ďalších západných krajín vyzvali na okamžité zavedenie prímeria. Šéf Bieleho domu Barack Obama a predstavitelia Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska a Kanady zároveň vyzvali sýrsku vládu, aby vzhľadom na humanitárnu krízu umožnila prísun pomoci OSN do východnej časti Aleppa.

Okrem toho lídri šestice krajín obvinili Rusko z obštrukcií v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko spolu s Iránom obvinili aj z neochoty pracovať na politickom riešení konfliktu. Taktiež chcú, aby OSN vyšetrovala správy o páchaní vojnových zločinov v Sýrii.

Výzva Západu zaznela po tom, čo sýrske povstalecké frakcie navrhli vyhlásiť päťdňové prímerie na odsun chorých, zranených a ďalších civilistov z východných častí Aleppa. Vláda v Damasku na tento návrh zatiaľ nereagovala.

Povstalci prišli s týmto návrhom po tom, ako sýrske vládne jednotky a ich spojenci získali kontrolu už nad tromi štvrtinami Aleppa, ktorého sa protivládne sily zmocnili v roku 2012.<

357 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Aleppo #sýrska armáda