Rusko avizovalo skorú dohodu s USA o sýrskom Aleppe

Rusko a Spojené štáty sa blížia k dohode o sýrskom Aleppe. Povedal to námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

08.12.2016 07:08 , aktualizované: 13:54
Mníchov, Sýria, mnichovska konferencia Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.
debata (80)

Sýrska armáda niekoľko dní hlási významný postup v boji o východnú časť mesta, ktorú od roku 2012 ovládala opozícia. V stredu vojsko postúpilo do historického centra.

Rusko tento týždeň oznámilo, že budú v Ženeve americkí a ruskí experti rokovať o riešení situácie v Aleppe, zo schôdzky ale nakoniec zišlo. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že je to vinou Spojených štátov, ktoré podľa neho nie sú ochotné konať. Americká diplomacia ale jeho slová odmietla.

„V minulých dňoch sme si vymieňali dokumenty o situácii v Aleppe. Sme blízko dohode, ale chcem varovať pred prílišným očakávaním,“ povedal Rjabkov.

Lavrov sa v stredu v Hamburgu zišiel so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym a zaoberali sa tiež situáciou v Aleppe.

Vo štvrtok sa zišli znova a Kerry po stretnutí vyjadril nádej, že dohoda o Aleppe je stále možná. „Na niečom pracujeme,“ povedal Kerry novinárom. Na otázku, či verí v prelom v rokovaniach, potom odpovedal, že si istý nie je, ale dúfa v neho.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko rokovania Lavrova s ​​Kerrym podporuje, avšak priznal tiež, že nie je jasné, či prinesú dohodu. „Je to rovnaké ako v minulých prípadoch – otázok je viac ako odpovedí,“ povedal Peskov.

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tyyipa Erdogana vo štvrtok vyhlásil, že sa Turecko aktívne zúčastňuje rozhovorov, aby pomohlo ukončiť boje v Aleppe.

Povstalecké skupiny, ktoré bránia východné Aleppo, v stredu požiadali o päťdňové prímerie, ktoré umožnia evakuáciu 500 chorých a zranených, ktorí potrebujú naliehavo ošetriť. Kremeľ v stredu oznámil, že je stále možné, že rusko-americká dohoda poskytne povstalcom možnosť bezpečne z Aleppa odísť. Prezident Bašár Asad očakáva, že úspech jeho armády v Aleppe zmení podobu sýrskeho konfliktu zásadným spôsobom.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #Sergej Lavrov