Aleppo - mesto v agónii

Posledná fungujúca nemocnica vo východnom Aleppe po neprestajnom rusko-sýrskom bombardovaní padla už v polovici novembra.

08.12.2016 09:30
Sýria, Aleppo, výbuch, útok Foto:
Zničené budovy v Aleppe.
debata (35)
,,Sme úplne paralyzovaní," povedal pre denník Guardian jeden z lekárov v obliehanej časti mesta. „Ľudia sú vystrašení a zdesení, každý deň sa presúvajú z jednej ulice do druhej,“ dodal lekár.

Zásoby potravín, zdravotníckeho materiálu i paliva sa už dávno minuli. „Deti zomierajú, lebo plynové bomby sú prázdne a generátory nefungujú,“ spomínala pred pár dňami jedna z ošetrovateliek. Zomierajú zranení, ženy často rodia predčasne, deti prichádzajú na svet podvyživené.

„Všade cítiť pach krvi“, povedala pre Libération jedna ošetrovateľka. „Bomby tu padajú ako dážď,“ opísal zas situáciu jeden z obyvateľov.

Z východného Aleppa sa môže stať jeden obrovský hrob, varoval minulý týždeň šéf humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien. Rusko a Čína však návrh Bezpečnostnej rady na týždňové prímerie vetovali. Povstalci včera žiadali päťdňové prímerie, aby mohlo byť evakuovaných 500 ľudí, ktorí potrebujú naliehavú zdravotnú pomoc. Z obliehanej časti mesta by zároveň mali byť pod dohľadom OSN evakuovaní civilisti, ktorí si to budú želať…

Damask pred časom odkázal približne štvrť miliónu miestnych ľudí, že ak neujdú, budú zničení. „Nikto vám nepomôže,“ letáky s takým odkazom im zhadzovali ruské a sýrske lietadlá. Približne 30-tisíc ľudí už ušlo z oblastí, ktoré boli pod kontrolou rebelov. Khalil Halabi, 35-ročný lekárnik, žil na frontovej línii a s rodinou ušiel po niekoľkých dňoch neprestajného bombardovania. „To ničenie je neopísateľné. Obhorené končatiny… Zničené a spálené budovy… Niektorí zomreli, niektorí majú zranenia s trvalými následkami,“ povedal.

„Veľa sme hladovali,“ povedala zas žena, ktorá sa predstavila ako Aliho mama. Dúfa, že keď armáda skontroluje doklady jej rodiny, bude sa môcť aj s bratom presunúť do oblasti pod kontrolou vlády. Mnohí sa však obávajú, že práve táto kontrola je predohrou k zatýkaniu, mučeniu a mimosúdnym popravám.

Aj preto sa niektorí radšej stiahli hlbšie na územie pod kontrolou rebelov. „V skutočnosti máte len dve možnosti: buď sa presuniete do sektoru povstalcov, kde nemáte prístrešie a kde je len hlad a zima, neprestajné bombardovanie, alebo sa vydáte do rúk Asada s rizikom, že budete uväznený alebo zabitý,“ povedal pre Libération jeden z tých, ktorí sa rozhodli zostať. OSN odhaduje, že takých ľudí je približne stotisíc.

Abed Salam Ahmad urobil opak a s rodinou ušiel po tom, čo ich dom zničil jeden z náletov. Novinárom zároveň hovoril o tom, ako zle sa k nim správali rebeli. Zo zlého zaobchádzania a manipulácie sa vzájomne obviňuje jedna i druhá strana. Sýrska armáda tvrdí, že rebeli medzi ľuďmi šíria falošné správy o týraní ľudí, ktorí opustia ich územie. Rebeli zas hovoria, že ľudia, ktorí ušli z ich územia a vravia o zlom zaobchádzaní, to rozprávajú zo strachu pred armádou a vládou.

V oblasti pod kontrolou vlády zatiaľ ľudia prosia o pomoc. „Máme len jeden druhého. Môjho muža vzali sýrske sily na vypočúvanie. Neviem, kde je,“ povedala reportérke BBC mladá žena s bábätkom v náručí a so slzami v očiach. Všetko, čo jej zostalo po úteku, sú len šaty, čo má na sebe, a dieťa zabalené v deke.

Čo hovorí medzinárodné humanitárne právo:

Civilisti: Úmyselné útoky na civilistov sú zakázané, teda aj útoky na zaľudnené mestá a dediny, kde sa nerozlišuje medzi bojujúcimi a civilistami. Treba prijať všetky možné opatrenia, aby sa zabránilo ujmám civilistov, poškodzovaniu ich domovov alebo prostriedkov ich prežitia, akými sú vodné zdroje, hospodárske zvieratá a pod. Civilisti majú právo na pomoc, útoky na humanitárnych pracovníkov a zdravotníkov sú zakázané.
Zdravotníctvo: Každý v ozbrojenom konflikte má právo na zdravotnú pomoc bez ohľadu na to, ku ktorej strane patrí. Útoky na zdravotníkov, zdravotnícke zariadenia a ich vozidlá sú protiprávne. Zdravotníci sa nesmú stať terčom, aj keď ošetrujú nepriateľov. Lekár ošetrujúci vášho nepriateľa nie je vaším nepriateľom. Zdravotnú pomoc treba poskytnúť aj zranenému väzňovi.
Mučenie: Mučenie a všetky formy zlého zaobchádzania sú zakázané. Neplatia nijaké výnimky. Mučenie nerobí spoločnosť bezpečnejšou, plodí nenávisť a je spúšťačom špirály násilia. Viaceré výskumy tiež potvrdili, že informácie získané mučením sú vo všeobecnosti nespoľahlivé.
Migrácia: Existuje priama úmera medzi porušovaním medzinárodných pravidiel vedenia vojny a presídľovaním obyvateľstva. Štáty musia rešpektovať princíp, podľa ktorého nesmú ľudí vracať tam, kde sú ohrozené ich základné práva.
(Zdroj: Medzinárodný výbor Červeného kríža)

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo