Britská vláda sa od komentárov Borisa Johnsona dištancuje

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson obvinil Saudskú Arábiu, ktorá je spojencom Londýna, z účasti na "zástupných vojnách" na Blízkom východe. Britská vláda sa však od týchto vyjadrení okamžite dištancovala.

08.12.2016 14:58 , aktualizované: 15:22
Boris Johnson, Saudská Arábia Foto: ,
Britský minister zahraničia Boris Johnson obvinil Saudskú Arábiu z vedenia zástupných vojen.
debata (22)

Hovorca britskej vlády síce potvrdil, že kabinet naďalej má plnú dôveru v Borisa Johnsona ako ministra zahraničných vecí, ale zároveň pre britský denník The Guardian dodal, že „Saudská Arábia ostáva kľúčovým spojencom Británie, predovšetkým v boji proti terorizmu.“

Na videozázname z minulého týždňa Johnson hovorí: „Existujú politici, ktorí prekrúcajú a zneužívajú náboženstvo na vlastné politické ciele. Je to jeden z najväčších problémov celého regiónu. Tamojšie štáty nemajú dostatočne silné vedenie, preto tam prebiehajú zástupné vojny.“

Šéf britskej diplomacie na konferencii Med-2 v Ríme ďalej zdôraznil, že na Blízkom východe chýbajú „veľké osobnosti“ ochotné prekročiť svoj sunnitský či šiitský tieň a pokúsiť sa o zjednotenie všetkých ľudí tohto regiónu. „Preto vidíme Saudskoarabov a Iráncov, ako hrajú bábkové divadlo a vedú zástupné vojny,“ dodal.

Video bolo zverejnené v čase, keď sa britská premiérka Theresa Mayová vrátila z návštevy Perzského zálivu, kde absolvovala schôdzku s lídrami Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Ománu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Boris Johnson