Rusko a USA budú v sobotu rokovať o sýrskom Aleppe

Vojenskí experti Spojených štátov a Ruska sa v sobotu stretnú v Ženeve, kde budú rokovať o situácii v sýrskom Aleppe. Podľa agentúry RIA to oznámil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

08.12.2016 22:40
debata (40)

Ten tiež oznámil, že sýrska armáda vo východnom Aleppe pozastavila postup, aby umožnila civilistom odchod. Vojsko niekoľko dní hlási významný postup v boji o túto časť mesta, ktorú od roku 2012 ovládala opozícia. V stredu vojaci postúpili do historického centra.

„V minulých dňoch sme si vymieňali dokumenty o situácii v Aleppe. Sme blízko k dohode, ale chcem varovať pred prílišným očakávaním,“ oznámil námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

Lavrov sa v stredu v Hamburgu zišiel so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym a zaoberali sa tiež situáciou v Aleppe.

Vo štvrtok sa zišli znova a Kerry po stretnutí vyjadril nádej, že dohoda o Aleppe je stále možná. „Na niečom pracujeme,“ povedal Kerry novinárom. Na otázku, či verí v prelom v rokovaniach, potom odpovedal, že si istý nie je, ale dúfa v neho.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko rokovania Lavrova s ​​Kerrym podporuje, avšak priznal tiež, že nie je jasné, či prinesú dohodu. „Je to rovnaké ako v minulých prípadoch – otázok je viac ako odpovedí,“ povedal Peskov.

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tyyipa Erdogana vyhlásil, že sa Turecko aktívne zúčastňuje rozhovorov, aby pomohlo ukončiť boje v Aleppe.

Povstalecké skupiny, ktoré bránia východnú časť mesta, v stredu požiadali o päťdňové prímerie, ktoré umožní evakuáciu 500 chorých a zranených, ktorí potrebujú ošetriť. Kremeľ v stredu oznámil, že je stále možné, že rusko-americká dohoda poskytne povstalcom možnosť bezpečne z mesta odísť. Prezident Bašár Asad očakáva, že úspech jeho armády v Aleppe zmení podobu sýrskeho konfliktu zásadným spôsobom.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Sergej Lavrov #IS #Aleppo