Zomrel posledný muž z Diablovej dielne

Adolf Burger, ktorý prežil tri roky v nacistickom pekle, zomrel v Prahe vo veku 99 rokov. Narodil sa vo Veľkej Lomnici, ale po skončení druhej svetovej vojny sa už nevrátil na slovenské územie. Burger bol posledný žijúci z dielne na falšovanie v nemeckom koncentráku Sachsenhausen. Napísal o tom knihu, podľa ktorej vzniklo dielo Diablova dielňa, ktoré v roku 2008 získalo Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

09.12.2016 07:12
Adolf Burger, Foto: ,
Adolf Burger na archívnej snímke v roku 2007.
debata

Burger bol Žid, preto ho v roku 1942 odvliekli z vojnového slovenského štátu do nacistického tábora smrti. Pol druha roka trpel v Birkenau, krátko aj v Auschwitzi. „Tam vtedy poslali moju 21-ročnú manželku do plynu,“ smutne poznamenal v roku 2007 v rozhovore pre Pravdu.

V apríli 1944 ho deportovali do Sachsenhausenu. Nacistický vodca Adolf Hitler dal zriadiť dielňu na falšovanie peňazí a osobných dokladov. Burger bol vyučený tlačiar. „Bol to vskutku diabolský plán – zriadiť štátnu tlačiareň na výrobu nepravých bankoviek znepriatelených krajín, podlomiť ich ekonomiku a zároveň naplniť vlastnú štátnu kasu,“ spomínal.

Otrocké zadanie plnili Židia a politickí väzni, ktorí patrili medzi špičku vo výrobe bankoviek a dokladov. Do Sachsenhausenu ich pozvážali zo všetkých koncentrákov. „Najviac sa falšovali libry, ktorých sa vytlačilo 132 miliónov,“ pripomenul portál Novinky.

Burger bol, pochopiteľne, presvedčený, že zomrie v zajatí. Veď keby nadišiel správny čas pre nacistov, všetkých falšovateľov by povraždili ako svedkov svojho megapodvodu. „Nikdy som nemal vyjsť von. To, že Američania prišli rýchlejšie a esesáci utiekli, je už vec šťastia. Nikdy som neveril, že tajnú tlačiareň prežijem,“ povedal pred desiatimi rokmi pre denník Mladá fronta DNES.

V dielni vyrábali nielen peniaze. „Boli to aj poštové známky, zahraničné pasy a preukazy sovietskej NKVD,“ uviedol server iDNES. Burgera pridelili k výrobe bankoviek. ,

,Keď sa pozerám do spätného zrkadla, vychádza mi, že som prežil hlavne preto, aby som mohol podať svedectvo," zdôraznil pre Pravdu. Po oslobodení o dielni informoval Britov a tiež Američanov, lebo nacisti rozbehli aj falšovanie dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #druhá svetová vojna