V Británii podozrievajú 83 ľudí kvôli zneužívaniu detí vo futbale

V súvislosti so škandálom okolo zneužívania detí v mládežníckom futbale sa britská polícia zaujíma o 83 podozrivých a 98 športových klubov. S odvolaním sa na policajné veliteľstvo o tom informoval spravodajský server BBC. Vyšetrovanie sa týka klubov všetkých úrovní - od amatérov po najvyššiu ligu. Polícia po celej krajine navyše stále prijíma nové a nové udania.

09.12.2016 11:53
debata (14)

Aféra okolo údajného zneužívania detí v mládežníckych kluboch už niekoľko týždňov otriasa britským futbalom. Do centra pozornosti sa dostal predovšetkým klub mesta Crewe, o ktorom v súvislosti so svojím zneužitím hovorilo hneď niekoľko bývalých špičkových futbalistov. Zneužívať ich tu mal niekdajší tréner Barry Bennell, ktorého kvôli zneužívaniu detí zadržala už v roku 1992 polícia na Floride. Za rovnaký delikt si odpykal už tri tresty väzenia.

Je potrebné zvýšiť ostražitosť pri ochrane mladých hráčov futbalu proti sexuálnemu zneužívaniu, uviedol vo štvrtok predseda medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Gianni Infantino. „Tí, ktorých uznajú vinnými zo zneužívania detí, musia byť veľmi prísne potrestaní,“ dodal.

Medzi obeťami, ktoré sa rozhodli o svojom zážitku informovať prostredníctvom verejnoprávnej stanice BBC, boli futbalisti Andy Woodward, Steve Walters, Chris Unsworth a Jason Dunford.

Aféra Britom pripomína prípad zneužívania detí slávnym moderátorom BBC Jimmym Savilom, ktorý podľa polície počas svojej kariéry sexuálne zneužil stovky osôb. Savile bol v 70. a 80. rokoch jednou z najznámejších britských celebrít a na BBC moderoval niekoľko relácií. Informácie o jeho správaní voči deťom sa na verejnosť dostali až po jeho smrti v roku 2011.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #zneužívanie detí