Súd uznal Wildersa za vinného z diskriminácie, trest mu neuložil

Holandský súd uznal pravicového, protiislamsky zameraného populistu Geerta Wildersa za vinného z podnecovania nenávisti. Obvinený bol z toho, že povzbudzoval ľudí ku skandovaniu hesiel proti Maročanom na volebnom zhromaždení v roku 2014.

09.12.2016 12:48
debata (24)

Predseda Strany slobody vtedy na stretnutí s občanmi pred miestnymi voľbami vyhlásil, že sa v krajine bude snažiť o zníženie počtu prisťahovalcov z Maroka. „Menej, menej, menej,“ skandovali v Haagu Wildersovi stúpenci, keď sa ich politik opýtal, či chcú v tomto meste viac, či menej Maročanov. „Postaráme sa o to,“ sľúbil Wilders. Imigrantov z Maroka, ktorí predstavujú asi dve percentá zo 17-miliónovej populácie krajiny, pritom označil za „špinu“.

Prokuratúra požadovala uloženie pokuty vo výške 5 000 eur, podľa sudcu je ale usvedčenie pre demokratického politika dostatočným trestom. Podľa denníka De Volkskrant už Wilders oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

Wilders označil súdny proces za politicky motivovanú „frašku“, ktorá ohrozuje slobodu prejavu. Sudca je zaujatý a dnes „vyhlásil Maročanov za rasu a usvedčil polovicu Holanďanov“, citovala Wildersa agentúra Reuters. Verdikt nemá priame dôsledky na jeho poslanecký mandát. Verdikt oznámil predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis.

Wilders nebol prítomný v súdnej sieni pri vyhlasovaní rozsudku, ktorý prišiel iba tri mesiace pred parlamentnými voľbami v Holandsku. Wildersova Strana slobody v súčasnosti tesne vedie v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky a jej popularita počas súdneho procesu ešte stúpla.

Pred dnešným pojednávaním sa Wilders zaprisahával, že ho rozsudok neumlčí. „Nech bude verdikt akýkoľvek, budem ďalej hovoriť pravdu o marockom probléme a žiadny sudca, politik či terorista ma nezastaví,“ napísal Wilders krátko pred vyhlásením rozsudku na twitteri.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders #Strana slobody