Výbuchy pri futbalovom štadióne v Istanbule zabili 38 ľudí

Počet obetí dvoch výbuchov, ku ktorým došlo v sobotu večer v tesnej blízkosti futbalového štadióna v Istanbule, stúpol na 38. Informoval o tom turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

10.12.2016 21:21 , aktualizované: 11.12.2016 12:13
Turecko, výbuch Foto: ,
Forenzní pracovníci na mieste výbuchu v blízkosti futbalového štadiónu.
debata (54)

Spresnil, že o život prišlo 30 príslušníkov polície, siedmi civilisti a jedna osoba, ktorej totožnosť sa zatiaľ nepodarilo určiť.

Minister súčasne korigoval aj počet zranených pri výbuchoch, ktorých je podľa najnovších informácií 155. Hospitali­zovaných je stále 136 zranených, pričom 14 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ďalší piati v čase Soylovho vyhlásenia pre tlač podstupovali chirurgický zákrok.

V súvislosti s výbuchmi, ktoré turecké vedenie označuje za teroristické útoky, bolo zadržaných spolu 13 podozrivých osôb.

Na policajných staniciach v Istanbule sa v nedeľu uskutočnilo niekoľko rozlúčkových obradov s príslušníkmi polície, ktorí pri sobotňajších explóziách prišli o život. Zúčastnili sa na nich aj prezident Recep Tayyip Erdogan, premiér Binali Yildirim a ďalší členovia vlády.

Erdogan dal pri tejto príležitosti prísľub, že Turecko nad terorizmom zvíťazí. „Opäť sme sa raz túto noc pozreli v Istanbule do ohavnej tváre terorizmu, ktorý pošliapava všetky morálne hodnoty,“ uviedol najvyšší turecký predstaviteľ.

Záchranári a polícia mieria na miesto výbuchov. Foto: SITA/AP, Halit Onur Sandal
Turecko, útok Záchranári a polícia mieria na miesto výbuchov.

V Turecku bol na nedeľu vyhlásený štátny smútok a vlajky na území celej krajiny i na tureckých vyslanectvách v zahraničí zvesené na pol žrde.

K zodpovednosti za výbuchy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

Turecká prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) dnes útok v Istanbule ostro odsúdila. Vo svojom vyhlásení zdôraznila, že „v domácej i zahraničnej politike Turecko musí byť príkladom alebo dokonca politickým aktérom mieru, demokracie a ľudských práv. Je dôležité, aby politika, jazyk, tón alebo činy, ktoré vyvolávajú napätie, polarizáciu, nepriateľstvo a (ozbrojené) zrážky, okamžite prestali.“

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbul #bombový útok