V Nigérii spadla strecha kostola, zahynulo až okolo 200 ľudí

Až okolo 200 ľudí zahynulo, keď sa na nich v sobotu v meste Uyo, metropole štátu Akwa Ibom na juhu Nigérie zrútila strecha ešte nedokončeného kostola.

11.12.2016 09:40 , aktualizované: 14:12
Nigéria, kostol Foto:
Na snímke z videa zrútená strecha kostola v nigérijskom meste Uyo.
debata (9)

Novinárov o tom informoval Etete Peters, riaditeľ tamojšej fakultnej nemocnice. Údaje miestneho lekárskeho združenia sú však omnoho nižšie, hovoria len o 21 obetiach na životoch. Presný počet mŕtvych bude pravdepodobne známy, až keď sa skončia záchranné práce v troskách zničenej budovy kresťanského chrámu.

V kostole sa v čase nešťastia zhromaždilo veľa ľudí, pretože sa tam mala konať biskupská vysviacka. Hovorca miestneho guvernéra informoval, že úrady nariadili vyšetrovanie, či pri stavbe nedošlo k porušeniu technologických postupov.

K zrúteniu rozostavaných alebo čerstvo dokončených budov v Nigérii dochádza pomerne často. Vinu na tom nesie korupcia v podobe podplácania stavebného dozoru spolu s používaním nekvalitných stavebných materiálov, nedodržiavaním stavebných postupov a ignorovaním povinnosti zaobstarať si pred stavbou stavebné povolenie.

V roku 2014 sa zrútila viacposchodová ubytovňa pri synagóge v Lagose, pričom zahynulo 116 ľudí, väčšinou hostí z Južnej Afriky. Vyšetrovaním sa vtedy zistilo, že budova sa zrútila v dôsledku nekvalitného projektu a kvôli chybám pri stavbe. Vinníkov sa doteraz nepodarilo dostať pred súd.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria