Pri útoku v koptskej katedrále v Káhire zahynulo najmenej 25 ľudí

Bombový útok v hlavnej koptskej katedrále v egyptskej Káhire si dnes vyžiadal najmenej 25 obetí na životoch a 35 zranených. Väčšina obetí sú ženy a deti.

11.12.2016 13:56
Egypt, výbuch Foto: ,
Egyptské bezpečnostné sily skúmať situáciu vo vnútri katedrály po útoku.
debata (13)

Informovala o tom egyptská štátna televízia s tým, že ide o najzávažnejší útok proti tejto náboženskej menšine za posledné obdobie. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Okolnosti útoku zatiaľ nie sú jasné. Podľa agentúry MENA útočník hodil výbušninu do kaplnky v blízkosti hlavného vchodu Katedrály sv. Marka, ktorá je sídelným chrámom koptskej pravoslávnej cirkvi a jej duchovného vodcu, koptského pápeža Tawadrosa II. Podľa niektorých očitých svedkov tašku s výbušninou priniesla do chrámu žena a nálož bola aktivovaná na diaľku. Iní svedkovia však tvrdia, že vybuchla nálož už nastražená v kaplnke.

Agentúra AP pripomína, že existencia navzájom si protirečiacich tvrdení je po podobných útokoch bežná.

Egyptské ministerstvo vnútra po dnešnom útoku posilnilo ochranu všetkých kresťanských chrámov. Len koptských je v Káhire 163.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Egypt dlhé roky bojuje proti militantom na Sinajskom polostrove, ale ich povstanie je od roku 2013, keď došlo k zvrhnutiu riadne zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, krvavejšie a rozšírilo sa aj do ďalších častí krajiny – vrátane Káhiry.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #bombový útok