Nový Zéland: Novým premiérom sa stal Bill English

Novým premiérom Nového Zélandu sa v pondelok stal doterajší minister financií Bill English, ktorý zložil prísahu po tom, ako ho podľa očakávaní zvolili za lídra vládnucej konzervatívnej Novozélandskej národnej strany.

12.12.2016 08:35
Bill English Foto:
Bill English.
debata (6)

English (54) získal podporu poslaneckého klubu svojej strany, ktorý ho zvolil na mimoriadnom stretnutí vo Wellingtone. Na Novom Zélande si vládnuca strana volí svojho lídra, ktorý sa automaticky stáva premiérom.

Doterajší predseda vlády John Key pred týždňom prekvapilo oznámil po ôsmich rokoch vo funkcii rezignáciu a odchod z politiky z osobných dôvodov. Key viedol svoju stranu od roku 2006 a funkcie predsedu vlády sa ujal o dva roky neskôr. Ako dôvod svojho odstúpenia uviedol prianie tráviť viac času so svojou rodinou.

Nový premiér English po hlasovaní povedal, že svoje zvolenie vníma s „nadšením i pokorou“. Za jeho zástupkyňu v strane i novú vicepremiérku poslanci zvolili Paulu Bennettovú (47), ktorá zložila prísahu spolu s Englishom.

Reorganizácia vlády by mala prísť neskôr v priebehu týždňa, v každom prípade však „pred Vianocami“, uviedol English. Rozhodnutie o prípadných predčasných voľbách by malo padnúť pred koncom roka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Bill English