Francúzsky minister: Rusko nechalo IS, aby sa znova zmocnil Palmýry

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault v pondelok kritizoval Rusko za "istú formu sústavného zavádzania" v sýrskom konflikte. Súčasne Rusko obvinil, že "sa tvári, akoby bojovalo proti terorizmu, a pritom nechalo Islamský štát, aby sa znova zmocnil Palmýry".

12.12.2016 14:53
debata (458)

Vo vyhlásení pri príchode na rokovanie ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli Ayrault vyjadril hlbokú ľútosť nad ďalším „neúspechom americko-ruských rokovaní“, ktoré sa konali uplynulú sobotu v Ženeve.

„Je to neúspech, lebo je tam dvojtvárnosť vo vyjadreniach a istá forma stáleho zavádzania“ zo strany Ruska, uviedol šéf francúzskej diplomacie podľa rozhlasovej stanice Europe 1.

Podľa jeho názoru sa Rusko v Sýrii sústreďuje na boj proti ozbrojenej opozícii, „na svoje odhodlanie zachrániť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a pád Aleppa“ a „Dáišu nechalo voľné pole, aby znova ovládol Palmýru“.

Francúzsky minister poukázal aj na to, že rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii už viackrát dospeli k dohode o prímerí, pričom však boje pokračovali a pokračujú naďalej. „A ide o totálnu vojnu“ v záujme záchrany Asadovho režimu, upozornil Ayrault.

Na rozdiel od Ayraulta hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov si myslí, že k pádu Palmýry do rúk džihádistov prispela aj „neochota Spojených štátov spolupracovať s Ruskom“ pri riešení situácie v Sýrii. Peskov podľa agentúry Interfax vyhlásil, že takáto spolupráca „by pravdepodobne umožnila, že by sme takýmto útokom teroristov predchádzali účinnejšie“.

Peskov dodal, že mnohí z ozbrojencov IS, ktorí sa zapojili do útoku na Palmýru, nedávno opustili iracké mesto Mósul, kde Spojenými štátmi podporovaná iracká armáda pred dvoma mesiacmi spustila mohutnú ofenzívu proti džihádistom s cieľom dobyť toto mesto.

Peskov v pondelok na brífingu v Kremli odmietol tvrdenie, že dobytie Palmýry džihádistami poškodilo obraz Ruska vo svete. Vyhlásil, že „bol poškodený imidž celého civilizovaného sveta, ktorý kvôli odlišným názorom a neschopnosti spolupracovať nerobí nič v boji s terorizmom“.

458 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Jean-Marc Ayrault #Islamský štát #Palmýra