Neznámeho Leonarda da Vinciho ocenili na 15,8 milióna dolárov

Dosiaľ neznámu skicu od Leonarda da Vinciho objavili experti z francúzskeho aukčného domu Tajan po tom, ako ju tam spolu s ďalšími 13 nezarámovanými kresbami priniesol na ocenenie istý lekár na dôchodku. Zbierku diel posúdil riaditeľ predmetného aukčného domu Thaddée Prate.

13.12.2016 17:06
debata

Ten si medzi daným súborom všimol aj „zaujímavú kresbu zo 16. storočia“ a požiadal o jej ďalšiu analýzu. Skica pochádza zo série ôsmich náčrtov zobrazujúcich svätého Sebastiána ako mučeníka. Skica je podľa Tajana ďalším „novým“ dielom tohto talianskeho renesančného majstra objaveným za uplynulých 15 rokov.

Aukčný dom označil túto da Vinciho skicu za „mimoriadny objav“, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Na zadnej strane listu sa nachádzajú ďalšie dve malé vedecké kresby. Expertka na staré umenie Carmen Bambachová z Metropolitného múzea v New Yorku potvrdila, že ide o dielo da Vinciho, ktorý bol ľavákom.

Skica, ktorá obsahuje aj diagramy a poznámky o svetle a tieňovaní, bola následne ocenená na 15,8 milióna dolárov. Podľa Bambachovej ju umelec vytvoril medzi rokmi 1482 až 1485, keď pôsobil v Miláne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo da Vinci #aukčný dom #skica