Vo východnom Aleppe opäť prepukli boje, evakuácia sa nekonala

Vládne lietadlá obnovili bombardovanie zostávajúcich povstaleckých štvrtí v sýrskom meste Aleppo, informovala exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Z miesta hlásia tiež útoky delostreleckých jednotiek a paľbu. Prímerie dohodnuté v utorok Ruskom a Tureckom sa tak v zásade skončilo. Zároveň bola pozastavená aj dohoda o evakuácii povstalcov i obyvateľov z posledných bášt rebelov na východe mesta, pristavené autobusy odišli prázdne.

14.12.2016 07:25 , aktualizované: 22:32
debata (300)

Z porušenie pokoja zbraní sa vzájomne obviňujú režim v Damasku a povstalci. Podľa SOHR v sektore povstalcov zahynuli najmenej dvaja ľudia, sýrska štátna televízia informovala o siedmich mŕtvych civilistoch v štvrti Bustán al-Kasr, ktorú vláda v pondelok znovu získala.

Spravodajca AFP napísal, že vládne jednotky opäť ostreľujú posledné povstaleckej štvrte vo východnom Aleppe. Je z nich podľa neho tiež počuť streľba. „Vyzerá to, že prímerie sa skončilo,“ uviedol Rami Abdar Rahmán, šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR).

Rusko, ďalší spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada, naopak tvrdí, že boje pred úsvitom začali rebeli a že sýrske vládne jednotky ich útoky odrazili.

Evakuácia sa nekonala

„Sme zase tam, kde sme boli,“ povedal podľa agentúry AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Mediálna sekcia libanonského Hizballáhu, ktorý rovnako ako iránske milície bojuje po boku sýrskych vládnych jednotiek, podľa agentúry Reuters oznámila, že na opustenie Aleppa čaká 15-tisíc ľudí, vrátane 4-tisíc bojovníkov.

Evakuácia sa mala začať dnes skoro ráno. Na hlavnej výjazdovej ceste z mesta čakalo s naštartovaným motormi asi dvadsať autobusov. Ďalšia desiatka autokarov stála v blízkosti. Nikto však do nich nenastúpil a vozidlá odišli. Rebeli z prieťahov obvinili iránske milície. Predstavitelia dvoch skupín povstalcov a zástupcu OSN oznámili Reuters, že Irán si kladie nové podmienky pre prímerie aj evakuačnú dohodu.

Teherán vraj požaduje, aby sa súčasne uskutočnili evakuácie aj zo šiitských provládnych miest Fúa a Kafrája, ktoré ležia v provincii Idlib a sú v obkľúčení povstalcov.

Erdogan zavolá Putinovi

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu obvinil z obštrukcií pri evakuácii sýrsku vládu a ďalšie skupiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potom oznámil, že neskôr popoludní bude o situácii v Aleppe hovoriť telefonicky so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

„Situácia v Aleppe je veľmi krehká a komplikovaná,“ ​​uviedol Erdogan v televíznom prejave. Svetové médiá väčšinou neupresňujú, kto sú rebeli bojujúci v Aleppe, situácia v oblasti je totiž neprehľadná. Podľa skorších informácií k nim patrí zoskupenie s názvom Dobytie Aleppa ((Fatah Halab), ktorú tvoria desiatky povstaleckých skupín, ako umiernených a napojených na Slobodnú sýrsku armádu (FSA), tak radikálnejších. V oblasti sa však vyskytujú aj bojovníci islamistickej aliancie Armáda dobytia (Džajš al-Fatah), ktorá združuje skupiny bojujúce na západe a severe Sýrie. Najznámejším členom tejto koalície je Front dobytia Sýrie (bývalý front An-Nusrat, teda odnož al-Káidy). Obe skupiny zvyčajne nebojujú bok po boku, ale komunikujú spolu a majú spoločného nepriateľa, ktorým je Asadov režim.

OSN žiada okamžitý prístup do východného Aleppa

Organizácia Spojených národov požiadala v utorok o okamžitý prístup do východného Aleppa, aby tak mohla potvrdiť Ruskom oznámené ukončenie vojenských operácií v oblasti a monitorovať evakuáciu civilistov a odsun opozičných bojovníkov.

Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v utorok po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN novinárom povedal, že určitú oblasť vo východnom Aleppe zrejme stále kontrolujú ozbrojené skupiny.

Najväčšie znepokojenie pre OSN predstavuje osud približne 50-tisíc civilistov, o ktorých sa predpokladá, že sa stále nachádzajú vo východnom Aleppe. Údaje, ktoré má OSN k dispozícii uvádzajú, že v tejto časti mesta sa pohybuje stále zhruba 1 500 ozbrojených bojovník. Približne 30 percent z nich tvoria osoby z militantnej skupiny Džabhat Fath aš-Šám (bývalého Frontu an-Nusra) napojenej na al-Káidu.

De Mistura však upozornil, že tieto čísla treba brať s veľkou rezervou, pretože OSN v tejto časti mesta nepôsobí a nevie ich bezprostredne overiť. Nejasným ostáva aj to, či sa opoziční bojovníci sťahujú z Aleppa aj so zbraňami, čo bolo jednou z diskutovaných otázok.

OSN podľa diplomatovho vyjadrenia trvá na tom, aby bol umožnený odchod tým civilistom, ktorí sa rozhodnú odísť spolu s bojovníkmi do provincie Idlíb. Vyjadril však obavu, aby sa táto povstalcami kontrolovaná oblasť nestala ďalším cieľom sýrskej vlády.

Asad: Západ chce prímerím v Aleppe uchrániť teroristov

Sýrsky prezident Bašár Asad obvinil Západ, že sa prímerie v severosýrskom Aleppe usiluje dosiahnuť preto, aby uchránil „teroristov“. Asad to vyhlásil v rozhovore pre spravodajskú televíziu Russia Today.

Asadovo vyjadrenie prišlo v čase, keď vládne jednotky dobyli takmer celé Aleppo vrátane častí na východe mesta, ktoré donedávna kontrolovali protivládni povstalci. Sýrsky prezident v rozhovore pre ruskú televíziu vyhlásil, že cieľom prímeria je zastaviť postup vládnych síl, podporiť teroristov a uchrániť ich.

Povstalci sa momentálne – spolu s tisícami civilistov – ocitli na malej ploche, kde sú vystavení ostreľovaniu a náletom vládnych síl. Ozbrojené zrážky v Aleppe sa dnes obnovili napriek prímeriu, ktorého súčasťou bola aj dohoda o odsune civilistov a povstalcov z mesta.

Asad sa podľa agentúry RIA Novosti v televíznom rozhovore vyjadril aj k prekvapujúcemu obsadeniu antického púštneho mesta Palmýra jednotkami Islamského štátu (IS). Podľa jeho názoru táto operácia džihádistov mala za cieľ odpútať pozornosť od ofenzívy sýrskych vládnych síl v Aleppe, zastaviť ju a dosiahnuť, aby sa vládne jednotky presunuli do Palmýry. „Nič také nebude,“ vyhlásil Asad.

Vyslovil i predpoklad, že džihádisti, ktorí Palmýru obsadili, sa tam mohli dostať nielen z irackého Mósulu, ale aj zo sýrskych miest Rakka a Dajr az-Zaur. Podľa Asada sa na útoku na Palmýru zúčastnilo aj mnoho islamistov s kvalitatívne úplne novými zbraňami, čo podľa neho môže svedčiť o tých, ktorí ich podporujú.

Asad hovoril aj na nečinnosti amerických ozbrojených síl, ktoré podľa neho mohli „zastaviť teroristov postupujúcich na Palmýru“. Sýrsky prezident v rozhovore vyhlásil, že väčšina útočiacich džihádistov „prišla z Rakky a Dajr az-Zauru, a to buď s priamou podporou Američanov, alebo – v lepšom prípade – s ich vedomím“. „Američania tak privreli oči a umožnili Turecku, Kataru a Saudskej Arábii, aby ukončili misiu, ktorá je podporou a sponzorovaním IS,“ tvrdil v rozhovore Asad.

Irán zablahoželal sýrskemu režimu k víťazstvu v Aleppe

Irán zablahoželal svojmu blízkemu spojencovi – Sýrii – k vyhnaniu protivládnych povstalcov z Aleppa. Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání vo svojom vyhlásení uviedol, že „odvážni synovia“ regiónu donútili „najatých teroristov“, aby sa stiahli.

Prímerie vo východnom Aleppe

Prímerie v severosýrskom Aleppe má vstúpiť do platnosti v stredu o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ), pričom evakuácia civilistov a ranených ľudí z časti mesta ovládanej povstalcami sa začne vo štvrtok skoro ráno. Informoval o tom hovorca islamskej povstaleckej skupiny Ahrár aš-Šám.

Dohoda o prímerí je teda opäť v hre, niekoľko hodín po tom, čo stroskotala.

Evakuácia z malého územia ešte stále kontrolovaného povstalcami vo východnom Aleppe sa mala pôvodne začať na svitaní, ale v ranných hodinách sa obnovilo ostreľovanie. Povstalci obvinili sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada a jej spojencov z prekazenia dohody tým, že kládli nové podmienky.

Hovorca skupiny Ahrár aš-Šám povedal, že dohodu potom predsa len zachránili. Jeho slová potvrdili aj hovorcovia ďalších dvoch povstaleckých skupín.

300 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo