Británia zakázala neonacistickú skupinu

Pre krajinu sú rovnako nebezpeční ako teroristi. Veľká Británia po prvý raz v dejinách zakázala domácu extrémne pravicovú neonacistickú skupinu. Členstvo v krajne pravicovej Národnej akcii alebo jej podpora má byť na základe protiteroristických zákonov posudzované ako trestný čin. Táto skupina oslavovala teror - vraždu labouristickej poslankyne Jo Coxovej týždeň pred referendom o brexite.

14.12.2016 08:45
Jo Coxová Foto: ,
Vražda labouristickej poslankyne Jo Coxovej pravicovým extrémistom týždeň pred referendom znepokojila tisíce Londýnčanov, ktorí v júni vyšli do ulíc.
debata (11)

„Je to rasistická, antisemitská a homofóbna organizácia, ktorá vyvoláva nenávisť, oslavuje násilie a propaguje odpornú ideológiu. V Británii, ktorá funguje pre každého, absolútne nemá miesto," vyhlásila britská ministerka vnútra Amber Ruddová pri vydaní nariadenia, ktorým túto skupinu stavia mimo zákona. „Bezpečnosť našich rodín, komunít a krajiny je prvoradá," dodala.

Britský minister vnútra má na základe protiteroristických zákonov z roku 2000 právomoc zakázať skupinu, ktorá je spojená s terorizmom. Za porušenie zákazu hrozí 10 rokov väzenia a pokuta, ktorá nemá stanovený limit. Očakáva sa, že nariadenie ministerky vstúpi do platnosti v piatok, dnes ho má schváliť parlament.

„Ľudia si začínajú uvedomovať, že v uplynulých desiatich rokoch sa krajnej pravici nevenovalo toľko pozornosti ako džihádistickým islamistickým organizáciám. Veci sa menia a teraz im dochádza, že krajná pravica predstavuje hrozbu," povedal pre BBC profesor Mathew Feldman z Teesside University, ktorý sa špecializuje na extrémizmus a fašizmus. Národná akcia má síce podľa neho len malé jadro aktivistov, možno 100 alebo 200, ale je otvorene neonacistická.

BBC pripomína, že Národná akcia, ktorá vznikla v roku 2013, bude zaradená na zoznam 84 zakázaných skupín. Väčšina z nich má vedenie v zahraničí. Neonacistická Národná akcia bude jednou z troch zakázaných skupín, ktoré boli založené v Británii, ďalšie dve sú islamistické organizácie. Zakázaná organizácia zároveň nemôže rátať s tým, že sa jednoducho premenuje, aby tak pokojne fungovala ďalej. Ministerka vnútra, ale aj polícia a prokuratúra môžu dospieť k záveru, že skupina s novým menom je v princípe rovnaká ako tá, ktorá bola zakázaná. Takýmto spôsobom je pod deviatimi rôznymi menami zakázaná aj jedna z islamistických skupín.

Pribúdajú útoky na cudzincov

Rozhodnutie prichádza v čase, keď v Británii znepokojujúco rastie počet útokov na cudzincov, rasovo motivovaných trestných činov a prejavov antisemitizmu. Šokujúce boli reakcie stúpencov Národnej akcie, ktorí na twitteri oslavovali vraždu poslankyne Jo Coxovej. Labouristická poslankyňa, matka dvoch malých detí, ktorá sa zastávala utečencov a vystupovala proti brexitu, bola brutálne zavraždená týždeň pred júnovým referendom. Jej vrah pravicový extrémista Thomas Mair, v ktorého byte našli neonacistické materiály, bol nedávno odsúdený na doživotie. Na sociálnych sieťach ho však neonacisti oslavovali.

Gideon Falter, šéf Kampane proti antisemitizmu, rozhodnutie ministerky uvítal ako niečo, o čo už aktivisti dávno žiadali. „Podobne ako iné teroristické skupiny Národná akcia radikalizuje mladých, učí ich násiliu, útokom na políciu a verejnosť a žiada vyhladenie židov," citoval ho denník Guardian. Podľa Faltera rozhodnutie ministerky je „jasným signálom, že vláda krajnú pravicu sleduje a nedovolí jej pokračovať vo vyvolávaní násilia".

Národná akcia podľa viacerých zdokumentovaných dôkazov na demonštráciách v britských mestách hlásala antisemitské heslá, ich stúpenci sa cvičili na boj zblízka, v niektorých mestách vyznačovali „biele zóny", jeden z jej lídrov zas vychvaľoval nórskeho neonacistu a masového vraha Andersa Breivika.

Británia popri zakázaní neonacistickej organizácie zároveň zavádza oficiálnu definíciu antisemitizmu, ktorá by mala britským súdom pomôcť pri rozhodovaní o prejavoch antisemitizmu. Ich počet v uplynulých dvoch rokoch narastá a v niektorých častiach krajiny dokonca výrazne prevyšuje počet iných podnetov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #neonacizmus #extrémna pravica