Pri ostreľovaní autobusu na východe Ukrajiny zomrel civilista

Jeden civilista zahynul a jeden ďalší bol zranený pri ostreľovaní autobusu, ktorý prechádzal cez frontovú líniu medzi vládnymi vojskami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Z paľby na autobus sa vzájomne obvinili obe znepriatelené strany. Incident sa odohral v stredu ráno pri prechode Majorsk v meste Horlivka.

14.12.2016 11:26
debata (55)

„Pri ostreľovaní 50 metrov od kontrolného stanovišťa guľky teroristov zasiahli civilistov: jeden človek bol zranený do ramena, druhému ruskému žoldnieri strely spôsobili smrteľné zranenia hlavy,“ opísala incident ukrajinská pohraničná služba. Prechod následne pozastavila a civilistov čakajúcich na prechod do povstaleckých území odviedla do bezpečia. Ranenému mužovi poskytla pomoc a privolala sanitku, lekári jeho stav označili za uspokojivý. V prípade druhého muža, ktorý bol podľa polície narodený v roku 1957, však mohli konštatovať len smrť.

Kyjev často označuje separatistov za teroristov a ruských vojakov za okupantov či žoldnierov. Moskva zapojenie do konfliktu stále popiera, pripúšťa najviac účasť ruských dobrovoľníkov. „Je to provokácia s cieľom destabilizovať situáciu,“ vyhlásil o ostreľovaní hovorca ukrajinského ministerstva obrany Andrij Lysenko.

Hlavná bašta separatistov v Donecku pripísala incident ukrajinskej armáde. „Potom, čo autobus prešiel cez frontovú líniu k ukrajinskej strane, začali po ňom vojaci strieľať. Jeden civilista bol zranený, druhý zabitý,“ uviedol podľa agentúry Interfax hovorca separatistov a dodal, že v tom čase bol autobus už na ukrajinskom území. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 9 600 mŕtvych.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti