Európa musí nájsť odvahu chrániť si svoje hranice, tvrdí Zeman

Európa musí nájsť odvahu chrániť svoje vonkajšie hranice a miesto bezhlavého prijímania migrantov týmto ľuďom pomáhať priamo na ich území. Po schôdzke so svojim portugalským náprotivkom Marcelom de Sousou to povedal prezident Miloš Zeman. Obaja politici spolu hovorili o Európskej únii aj o migračnej kríze a zhodli sa, že je potrebné úniu reformovať. Podľa Zemana by zmeny mohli iniciovať práve menšie krajiny únie, ako je Česká republika a Portugalsko.

14.12.2016 16:01
debata (41)
„Bezhlavé prijímanie migrantov oslabuje krajiny, odkiaľ odchádzajú. Mladí, schopní muži odchádzajú do Európy, kde budú pravdepodobne žiť na sociálnych dávkach, a doma budú ich mozgy chýbať,“ uviedol Zeman na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci v Lisabone. Migračné vlna najmä vlani zaplavila Európu. Najviac utečencov smeruje do Nemecka. Migračná kríza bude podľa Zemana pokračovať, bude dlhodobá a bude zahŕňať milióny migrantov. „Efektívna pomoc africkým krajinám – zdôrazňujem efektívna, nie dary diktátorom – by mohla túto krízu spomaliť,“ dodal prezident.

Zeman tiež portugalskému prezidentovi zablahoželal k zvoleniu Portugalca Antónia Guterresa za generálneho tajomníka OSN. Dopoludnia navštívil Zeman spolu s ministerkou pre miestny rozvoj Karlou Šlechtovou kláštor jeronymitov, kde položil vence k náhrobku Luísa de Camõesa, ktorý je považovaný za najväčšieho portugalského básnika. Zeman v stredu takisto obedoval s ministrom zahraničia Augustom Silvom. Súčasťou programu je návšteva karmelitánskeho kláštora v lisabonskej štvrti Belém a štátna večera, ktorú organizuje portugalský prezident.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Česko