Rakúsky parlament sa zaoberá kúpou Hitlerovho rodného domu

Dolná komora rakúskeho parlamentu schválila povinnú kúpu rodného domu Adolfa Hitlera, čím chce zmeniť jeho všeobecný obraz u ľudí, ktorí ho spájajú s neonacizmom.

15.12.2016 10:17
Braunau am Inn, Adolf Hitler Foto:
Rakúsko chce zbúrať Hitlerov rodný dom, aby sa nestalo pútnickým miestom neonacistov. Na jeho mieste navrhuje postaviť supermarket.
debata (4)

Návrh zákona neurčuje, akým spôsobom má byť budova pozmenená, aj preto niektorí poslanci hlasovali proti tomuto návrhu. Medzi nimi boli aj členovia malých liberálnych neonacistických strán. Zákon teraz musí schváliť horná komora parlamentu, ale to by mala byť len formálna záležitosť.

Minister vnútra Wolfgang Sobotka povedal, že vláda podporuje plánované „rozsiahle architektonické preskupenie“ Hitlerovho rodného domu, čo môže znamenať aj jeho demoláciu.

Povinná kúpa domu v meste Braunau am Inn by mala ukončiť dlhotrvajúci spor s jeho majiteľkou, dôchodkyňou, ktorá predtým odmietla niekoľko ponúk zo strany štátu.

Sobotka uviedol, že trojposchodovú budovu môže mesto Braunau po jej transformácii použiť na „charitatívne alebo oficiálne účely“. Ministerstvo vnútra prenajímalo budovu od roku 1972.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Adolf Hitler