Rusko sa odvolá proti rozhodnutiu o vrátení zlatej zbierky Ukrajine

Rusko sa odvolá proti stredajšiemu rozhodnutiu holandského súdu, že zbierka zlatých predmetov z Krymu, ktoré malo zapožičané archeologické múzeum v Amsterdame v čase, keď polostrov predvlani zabralo Rusko, musí byť vrátená Ukrajine. Oznámil to riaditeľ petrohradskej Ermitáže Michail Piotrovskij.

15.12.2016 10:32
zlatá zbierka Krymu Foto:
Zlatá zbierka z krymských múzeí obsahuje šperky, helmice, zbrane a nádoby.
debata (110)

„Predmety z krymského múzea patria do krymského múzea. Je to tak správne, pretože (na Kryme) boli nájdené,“ povedal na tlačovej konferencii Piotrovskij, ktorý podľa agentúry Reuters patrí v Rusku k najrešpekto­vanejším osobnostiam z oblasti kultúry.

Rozhodnutie holandského súdu je podľa neho súčasťou silnejúceho trendu, keď sa spory o predmety využívajú na iné ciele. „Je dôležité, že existujú kultúrne práva, a nie vládne práva a práva jedincov,“ uviedol Piotrovskij.

Predmety zapožičali z Ukrajiny

Múzeum Allarda Piersona v holandskej metropole si na výstavu nazvanú Krym: Zlato a tajomstvo Čierneho mora požičalo historické artefakty staré až niekoľko tisícročí zo štyroch múzeí na Kryme. Príslušné zmluvy podpísali Holanďania s Ukrajinou. Po invázii a politickom prevrate v roku 2014 už však múzeá na ukrajinskom polostrove kontroluje Rusko.

O predmety, medzi ktorými sú zlaté šperky, helmice, zbrane či nádoby, sa od tej doby Ukrajina a krymské múzeá sporili. Kyjev pritom argumentoval tým, že ide o štátny majetok.

Artefakty zostávajú v Holandsku

Holandský súd v stredu rozhodol, že na základe pravidiel Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) musia byť historické cennosti vrátené ako kultúrne dedičstvo suverénnemu štátu, čo Krym nie je. Zlaté artefakty zatiaľ zostávajú v Holandsku pre prípad odvolania proti rozsudku.

Krymský polostrov Rusko anektovalo v marci 2014 po tom, čo sa miestni obyvatelia v referende rozhodli pre pripojenie oblasti k Rusku. Medzinárodné spoločenstvo považuje referendum za nezákonné a pripojenie Krymu k Rusku neuznáva.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Ermitáž