V Rusku zatkli skupinu, ktorá plánovala teroristické útoky

Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala štyroch členov skupiny, ktorá v Moskve plánovala uskutočniť sériu teroristických útokov. Podľa agentúry Interfax odvolávajúcej sa na vyhlásenie FSB skupinu tvorili občania Tadžikistanu a Moldavska.

15.12.2016 12:26
debata (32)

FSB uviedla, že plánované teroristické útoky sa pripravovali podľa inštrukcií emisára džihádistickej organizácie Islamský štát, ktorý sa zdržiava v Turecku. Tadžické orgány činné v trestnom konaní po ňom vyhlásili medzinárodné pátranie.

V miestach pobytu zadržaných v Moskve a v Moskovskej oblasti polícia zhabala samopaly a muníciu, výbušné zariadenia pripravené na použitie, ako aj množstvo „zmesovej výbušniny“ určenej na zhotovenie výbušného zariadenia veľkej sily.

Odhaduje se, že v radoch IS v Sýrii a v Iraku bojuje niekoľko tisíc ľudí s ruským občianstvom, väčšinou zo severného Kaukazu. Práve nutnosťou boja s týmito radikálmi zdôvodňuje Kremeľ operáciu v Sýrii, kde od vlaňajšieho septembra ruské letectvo náletmi podporuje sily prezidenta Bašara Asada.

Naposledy v novembri FSB v Moskve a Petrohrade zadržala desať ľudí, ktorí podľa nej udržiavali kontakty s IS a pripravovali v Rusku teroristické útoky.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #FSB #teroristické útoky