Analytici tvrdia, že október 2018 nie je pre brexit reálny

Vyjednávač Veľkej Británie pre brexit Michel Barnier tvrdí, že celý proces vystúpenia sa skončí do októbra 2018. Avšak väčšina analytikov si myslí, že to nie je reálne.

15.12.2016 14:02
libra, veľká británia, brexit Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Drvivá väčšina z päťdesiatich vplyvných osobností, ktorí sa vyjadrujú k politickým témam, sa pre portál POLITICO vyjadrilo, že považuje vyjednávania týkajúce sa brexitu za veľmi komplexné na to, aby sa skončili do októbra 2018.

Jeden z dotyčných analytikov uviedol: “Detaily sú jednoducho príliš komplikované a politicky obtiažne na to, aby sme vyriešili odchod, ale aj aj nový vzťah v rámci dvoch rokov”.

Väčšina členov výboru vyjadrila názor, že na preklenutie priepasti medzi odchodom Británie a začiatkom novej zmluvy, bude nutná akási forma prechodnej dohody. Polovica diskutujúcich si myslí, že právo EÚ bude platiť aj po brexite, ale len na určitý čas. Ďalších 42 percent zastáva názor, že dočasná dohoda bude platiť, len kým Veľká Británia nebude schopná uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ.

Väčšina účastníkov debaty si myslí, že takáto zmluva “sa javí ako najpragmatickejší spôsob” zvládania situácie aj napriek tomu, že “má ďaleko od ideálneho riešenia”.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit