Radikáli IS zničili starobylý Nimrud

Radikáli z orgqnizácie Islamský štát (IS) zničili veľkú časť starovekého mesta Nimrud v dnešnom Iraku. Oznámila to Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá sa snaží zmobilizovať záchranu toho, čo ešte na mieste zostalo.

15.12.2016 15:23
Islamský štát, Nimrud Foto:
Snímka vyrobená z videa Islamského štátu údajne ukazuje ničenie mesta Nimrud.
debata (27)

Nimrud sa nachádza južne od mesta Mosul, o ktoré sa od októbra bojuje a z okolia ktorého už bol IS vytlačený.

„Stavby a reliéfy vytesané do kameňa sú značne poškodené po explóziách a zásahu buldozérov. Je naliehavo potrebné zabezpečiť fyzickú ochranu miesta a zaobstarať detailnú dokumentáciu, aby sa zamedzilo rabovaniu zostávajúcich pamiatok,“ uvádza UNESCO vo svojom vyhlásení.

Nimrud je archeologickou pokladnicou. Boli v ňom chrámy, hradby a kráľovské hrobky z obdobia asýrskej ríše, ktorá rozkvitala od 13. storočia pred naším letopočtom. Nimrud je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a iracká armáda nad ním obnovila kontrolu v polovici novembra. Dovtedy ho dva roky kontrolovali členovia IS.

Satelitné zábery zverejnené už vlani ukázali, že radikáli pamiatky ničili buldozérmi, kladivami a výbušninami. Zničený bol aj chrám zasvätený bohu múdrosti a písma Nabuovi. Stavba bola stará 2 800 rokov.

UNESCO organizuje vo februári v Paríži medzinárodnú konferenciu, na ktorej sa má rokovať o pamiatkach v oslobodených častiach Iraku a kde predloží aj dlhodobejší plán záchrany Nimrudu.

IS považuje podľa svojho výkladu islamu všetky sochy znázorňujúce človeka alebo zviera za modlárstvo a z tohto dôvodu zničil mnoho starovekých pamiatok nielen v Iraku, ale aj v Sýrii.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Nimrúd