Francúzsko opäť predĺžilo výnimočný stav, potrvá do júla 2017

Horná komora francúzskeho parlamentu schválila vo štvrtok ďalšie predĺženie výnimočného stavu v krajine, a to až do júla budúceho roku. Celkovo ide už o piate opatrenie tohto druhu od vlaňajšieho novembra, keď Parížom otriasli teroristické útoky islamských fanatikov s bilanciou 130 mŕtvych a 368 zranených.

15.12.2016 21:35
debata (19)

Odvtedy sa vo Francúzsku odohralo niekoľko ďalších útokov, ktoré si vynútili najvyššiu ostražitosť protiteroristických orgánov. Najnovšie predĺženie výnimočného stavu odobrila už v noci na stredu dolná parlamentná komora. Na základe tohto opatrenia má polícia naďalej rozšírené právomoci vrátane vykonávania domových prehliadok a zhromažďovania údajov bez toho, aby musela žiadať o povolenie.

Tým, že výnimočný stav potrvá do júla 2017, zvýšená bezpečnosť preklenie aj dve kolá prezidentských volieb v apríli a máji, ako aj júnové parlamentné voľby. Pôjde pritom o najdlhšie trvajúci výnimočný stav vo Francúzsku od zavedenia takéhoto bezpečnostného nástroja počas alžírskej vojny v 50. rokoch 20. storočia.

Vláda ako hlavnú príčinu najnovšieho predĺženia označila zvýšené riziko džihádistických útokov v čase volieb, informuje spravodajský server France24.com. Novovymenovaný francúzsky minister vnútra Bruno Le Roux zdôraznil, že Francúzsko čelí „extrémne vysokej“ hrozbe teroristického ú­toku.

Od posledného predĺženia výnimočného stavu v súvislosti s júlovými udalosťami v Nice sa podľa ministrových slov podarilo francúzskym bezpečnostným orgánom zamedziť najmenej 13 ďalším teroristickým útokom.

Keďže sa v nasledujúcich mesiacoch bude konať veľké množstvo mítingov a predvolebných vystúpení, Francúzsko bude podľa Le Rouxa vystavené „zvýšenému riziku ďalších teroristických činov“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výnimočný stav #teror v Paríži