Obama pohrozil Rusom odplatou za hackerské útoky

Spojené štáty neponechávajú bez odpovede zasahovanie ruských hackerov do amerických volieb, pohrozil odchádzajúci šéf Bieleho domu Barack Obama. Moskva tieto obvinenia popiera, novozvolený prezident Donald Trump ich spochybňuje. Zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov povedal, že Vladimír Putin už v septembri Obamovi poskytol úplne jasnú odpoveď na vznesené americká obvinenia.

16.12.2016 08:41 , aktualizované: 10:20
debata (226)

„Je jasné, že keď sa cudzia vláda, nech je akákoľvek, pokúša zasahovať do našich volieb, tak musíme konať. A urobíme to – v mieste a čase, o ktorom sami rozhodneme,“ vyhlásil prezident Barack Obama v rozhlasovom rozhovore, ktorého výňatky zverejnili ešte pred odvysielaním celého interview stanicou NPR.

Obama uviedol, že niektoré odvetné kroky budú explicitné a verejné, zatiaľ čo iné opatrenia také byť nemôžu. „Pán Putin si je dobre vedomý mojich pocitov, pretože som s ním o tom priamo hovoril,“ povedal. Povahu odvetných krokov bližšie nespresnil.

Prezident, ktorého mandát sa skončí na budúci mesiac, pravdepodobne bude čeliť otázkam na túto tému na tlačovej konferencii pred odletom na dovolenku na Havaji.

Rusko obvinenia odmieta

Rusko akékoľvek obvinenia z kybernetických útokov či zo zasahovania do volieb v USA odmietlo. Televízia NBC skôr oznámila, že americkí spravodajcovia „s veľkou mierou pravdepodobnosti“ veria, že kybernetickú kampaň proti americkým voľbám riadil osobne Putin. „Je to jednoducho hlúposť. Márnosť pokusov kohokoľvek o tom presvedčiť je zjavná,“ reagoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v televízii Rossija 24.

Ušakov, ktorý sa s Putinom zúčastnil návštevy Japonska, v Tokiu povedal, že prezidenti Ruska a USA o zasahovaní do amerických volieb prostredníctvom počítačovej manipulácie hovorili na okraj septembrového summitu G20.

„Mali rozhovor medzi štyrmi očami a rokovali o rôznych témach,“ povedal Ušakov novinárom. „Došlo aj na spomínanú tému. Z našej strany zaznela úplne jasná odpoveď, ktorá zrejme nezapadala do toho, čo sa nám Obama snažil vysvetliť,“ dodal.

Trump správu CIA spochybnil

Budúci americký prezident Donald Trump vo štvrtok spochybnil úlohu Ruska na kybernetickom útoku proti serverom Demokratickej strany. Trump si na twitteri tiež položil otázku, prečo prezident Barack Obama s reakciou na hackerský škandál tak dlho otáľal.

„Ak hackerské útoky podniklo Rusko či niekto iný, prečo Biely dom čakal tak dlho, kým začal konať? Prečo sa sťažujú, až keď Hillary (Clintonová) prehrala?“ napísal Trump.

Budúci prezident podľa amerických komentátorov nemá pravdu, pretože kritika správanie Ruska sa objavila už pred novembrovými voľbami. V októbri napríklad oficiálne obvinila Rusko z hackerských útokov Obamova vláda. Prezident Obama vtedy varoval kremeľského šéfa Vladimira Putina pred následkami.

Správa o hackerských útokoch

Americké spravodajské služby podľa zdrojov tamojších médií dospeli k záveru, že s postupom kampane tohtoročných prezidentských volieb venovali ruskí vládni predstavitelia zvýšenú pozornosť snahe pomôcť Trumpovi zvíťaziť. Dokazuje to podľa nich fakt, že ruskí hackeri sa dostali k dátam oboch politických strán, ale na verejnosť pustili len informácie o demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #hackerské útoky