Zomrel veterán druhej svetovej vojny generál Imrich Gablech

Vo veku 101 rokov zomrel generál Imrich Gablech, jeden z posledných československých pilotov, ktorí počas druhej svetovej vojny slúžili v britskom kráľovskom letectve RAF. Informoval o tom na Twitteri český minister obrany Martin Stropnický.

16.12.2016 09:53
Kiska, prezident, veterán, Imrich Gablech Foto: ,
Československý vojnový pilot Imrich Gablech.
debata (41)

Gablech sa narodil 4. novembra 1915 v slovenskej obci Hrachovište. Rodičia chceli, aby bol kňazom, ale tomuto ich želaniu sa vzoprel a v roku 1937 začal navštevovať leteckú školu v Prostějove. Po vyhlásení Slovenského štátu odletel 7. júna 1939 s vyzbrojeným lietadlom do Poľska.

Po tom, čo sa do útoku na Poľsko zapojil aj Sovietsky zväz, sa Gablech dostal do zajatia a bol odsúdený na päť rokov nútených prác za špionáž.

Keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz, Gablecha z pracovného tábora prepustili a cez Archangeľsk sa spoločne s Poliakmi dostal do Veľkej Británie. Tam krátko pôsobil v britskom letectve RAF.

Závažné zdravotné problémy mu však nedovolili pokračovať v kariére letca, preto bol vycvičený za leteckého kontrolóra. Tým bol až do konca vojny na letisku Coltishall ležiacom pri meste Norwich.

Ako dispečer pracoval aj po návrate do vlasti – najprv na letisku v Prahe-Ruzyni, potom v Havlíčkovom Brode. Vo februári 1949 bol ako väčšina „západniarov“ z armády prepustený. Dlho si nemohol nájsť prácu, nakoniec sa živil robotníckymi povolaniami.

V roku 2005 mu na Slovensku vyšla životopisnú kniha „Hallo, Airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota)“. Gablech získal viacero českých i zahraničných vyznamenaní a medailí.

Vlani, pri príležitosti svojich 100. narodenín, bol povýšený do hodnosti generála. Posledné roky života strávil Havlíčkovom Brode.

Odišiel hrdina, reaguje Kiska na úmrtie Imricha Gablecha

Odišiel hrdina, zareagoval na sociálnej sieti na informáciu o úmrtí generála Imricha Gablecha prezident Andrej Kiska. Ako pripomína slovenský prezident, Gablech bol posledný z Čechov a Slovákov, ktorí pomáhali brániť Poľsko proti Hitlerovi v prvých dňoch vojny. Pilotoval stíhačky britského kráľovského letectva (RAF), neskôr bol dôležitým dispečerom. Prežil gulag na Sibíri, kde organizoval vzburu, a aj po návrate mu komunisti strpčovali život. „Ďakujeme za Vašu odvahu, pán Gablech. Nikdy nezabudneme,“ vyhlásil slovenský prezident.

Kiska navštívil Imricha Gablecha v máji v nemocnici. „Bol stále plný energie. S humorom sebe vlastným opisoval historky z 2. svetovej vojny, v ktorých mu išlo o život,“ spomína na stretnutie Kiska. „Nestačí len prežívať, musíte žiť," bola Gablechova životná rada, s ktorou sa lúčili v máji na stretnutí so slovenským prezidentom.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Imrich Gablech