Rada bezpečnosti OSN zasadne mimoriadne kvôli Aleppu

V Sýrii je teraz najdôležitejšie zastaviť boje a obnoviť rokovania vlády s opozíciou. V Bezpečnostnej rade OSN to povedal zástupca Ruska pri OSN Vitalij Čurkin.

16.12.2016 19:06
sýria, aleppo Foto: ,
Kvôli situácii v Aleppe mimoriadne zasadne Rada bezpečnosti OSN.
debata (70)

Rada sa má v piatok stretnúť na žiadosť Francúzska a Nemecka na mimoriadnom rokovaní kvôli problémom okolo evakuácie východného Aleppe.

Francúzsky zástupca pri OSN François Delattre pohrozil, že ak sa v piatok rada na bezpečnú evakuáciu a humanitárnu pomoc civilistom nedohodne, bude treba požiadať o mimoriadne rokovanie Valného zhromaždenia OSN. Ako upozornila agentúra Reuters, mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenie OSN sa konalo zatiaľ iba desaťkrát, naposledy v roku 2009 kvôli postupu Izraela na palestínskych územiach.

Francúzsko pre Aleppo navrhuje rezolúciu, ktorá má zaistiť bezpečnú evakuáciu civilistov, dodávku humanitárnej pomoci pod dohľadom personálu OSN a ochranu nemocníc. Na otázku, kto by mal na splnenie rezolúcie dohliadnuť, Delattre povedal, že OSN už má svojich ľudí na mieste.

Evakuácia Aleppa začala vo štvrtok, ale v piatok bola pozastavená kvôli viaznúcej evakuácii ľudí zo šiitských dedín v provincii Idlib, čo bolo súčasťou pôvodnej dohody. Podľa sýrskych zdrojov už do dedín vyšli autobusy, ktoré šiitov odvezú. Evakuácia Aleppa ale zatiaľ obnovená nebola.

Čurkin povedal, že teraz je potrebné zabezpečiť ukončenie bojov a priviesť sýrsku vládu a opozíciu k rokovaciemu stolu. Damask podľa neho „viackrát prejavil, že je pripravený sa týchto rozhovorov zúčastniť“. Rusko bolo podľa neho od začiatku sýrskej krízy pre mierové riešenie.

Podľa Ruska bolo zatiaľ z Aleppa odvezených 9 500 ľudí, medzi ktorými bolo 4 500 povstalcov a 337 ranených osôb.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN