Švédsko sa pripravuje na prípadnú vojnu

Švédsko vyzvalo miestne samosprávy po celej krajine, aby zintenzívnili pohotovostné plánovanie pre prípad vojny. S odvolaním sa na Úrad pre riešenie nepredvídateľných udalostí o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

16.12.2016 22:13
Peter Hultqvist Foto: ,
Švédsky minister obrany Peter Hultqvist varuje pred zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v regióne.
debata (52)

Švédsko, ktoré nie je členom NATO, čelí zvýšenému napätiu vo vzťahoch s Ruskom. Kraje dostali pokyn v liste zo začiatku tohto týždňa. „Plánovanie pre prípad vojny od roku 2000 do značnej miery chýbalo. Teraz sú nároky iné a požiadavky budú sprísnené,“ vysvetlil vedúci informačného oddelenia úradu Svante Werger.

List okrem iného zmieňuje potrebu účasti predstaviteľov miest na armádnych cvičeniach, zabezpečenie bezpečnej komunikácie a kontrolu núdzových úkrytov.

Švédsko a aj jeho susedov znepokojila ruská anexia Krymu, konflikt na východnej Ukrajine a napätie medzi Ruskom a pobaltskými štátmi. Švédsky minister obrany Peter Hultqvist minulý mesiac povedal, že bezpečnostná situácia sa naďalej zhoršuje.

Tento rok v septembri Hultqvist navrhol obnovenie všeobecnej brannej povinnosti, ktorú Švédsko zrušilo pred šiestimi rokmi. V rovnakej dobe armáda oficiálne oznámila, že Švédsko trvalo rozmiestnilo vojakov na svojom najväčšom a strategicky významnom ostrove Gotland v Baltskom mori.

Predtým v máji švédsky parlament schválil dohodu, ktorá do tejto neutrálnej severskej krajiny umožnia širší prístup Severoatlantickej aliancii pre vojenské cvičenia alebo pre prípad vojny v regióne.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Švédsko