Poliaci protestovali proti obmedzovaniu slobody médií

Tisíce demonštrantov sa v piatok večer pridali k opozičným poslancom, ktorých pobúril zámer vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) presadzujúcej od začiatku nadchádzajúceho roka výrazné obmedzenie prístupu novinárov do Sejmu - dolnej komory parlamentu.

17.12.2016 08:02
Poľsko, protesty Foto: ,
V Poľsku ľudia masovo protestovali proti novému zákonu, ktorý podľa nich obmedzuje slobodu médií.
debata (12)

Demonštranti sa vo večerných hodinách zišli vo Varšave na spontánnom proteste pred budovou parlamentu, do ktorej zablokovali všetky východy. Vďaka protestu sa zároveň posunulo aj plánované hlasovanie o štátnom rozpočte, približuje spravodajská stanica BBC.

Demonštrantov v poľskej metropole obkľúčili stovky policajných príslušníkov. Tí sa spočiatku podľa svedka agentúry Reuters dav pokúšali rozohnať, rezignovali však, keď videli prichádzať zástupy ďalších ľudí. Protest zorganizovalo občianske hnutie Výbor na obranu demokracie (KOD). Zhromaždení Poliaci mávali vlajkami a kričali heslá ako „Sloboda médií!“.

Medzi politikmi, ktorí na proteste kriticky prehovorili na adresu súčasnej vlády bol aj bývalý minister zahraničných vecí Radek Sikorski. Ten ostro odsúdil politický smer, ktorým sa jeho krajina uberá pod vedením Jaroslaw Kaczyňského, predsedu vládnucej PiS.

Pomerne veľká skupina opozičných poslancov protestovala v piatok niekoľko hodín proti navrhovanému obmedzeniu médií aj na pôde parlamentu, čím na čas zablokovala hlasovanie o štátnom rozpočte na rok 2017. To však neskôr prebehlo v inej, menšej sále a bez prítomnosti médií.

Opozícia takýto postup vyhlásila za nezákonný a požaduje, aby sa o rozpočte opakovane hlasovalo na budúci týždeň. Ide o doposiaľ najvážnejšiu krízu v poľskom parlamente za posledné roky, konštatuje agentúra AP.

Demonštranti, ktorí sa vo večerných hodinách zhromaždili pred parlamentom, bránili poslancom oblasť opustiť. Samotný Kaczyňski ich protest označil za „chuligánstvo“ a dodal, že poslanci sa nenechajú zastrašovať.

PiS obmedzuje slobodu médií od svojho vlaňajšieho nástupu k moci. V súlade s jej novým návrhom by sa od budúceho roka mala do Sejmu dostať len vybraná hŕstka novinárov, pričom záznamy z rokovaní bude môcť zhotovovať iba päť televíznych staníc. Vláda pritom tvrdí, že takýmto opatrením médiá nijako neobmedzuje. Zástancovia návrhu dokonca hovoria o tom, že sa takýmto spôsobom predíde tomu, aby poslancov v parlamente obťažovali novinári.

Demonštranti plánujú v proteste pokračovať aj v sobotu – okolo obeda by sa mali zísť pred prezidentským palácom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Právo a spravodlivosť