V Pekingu jazdila kvôli smogu iba polovica aut

Správa Pekingu a ďalších čínskych miest v sobotu zakázala vyjsť do ulíc polovici automobilov. Až do 21. decembra platí najvyšší stupeň znečistenia ovzdušia a mestá chcú obmedzením dopravy smog redukovať. V sobotu sú zatvorené tiež továrne, školy a staveniská.

17.12.2016 08:53
Peking, smog Foto: ,
Smog je v hlavnom meste Číny obrovský problém.
debata (1)

V Pekingu na poludnie miestneho času boli zjavne voľnejšie cesty, ale či sa to nejako prejaví na miere znečistenia ovzdušia, nie je jasné, uviedla agentúra AP. Aj na poludnie bola metropola zakrytá dusivou vrstvou smogu. hodnota prachových častíc v ovzduší desaťnásobne presahovala limit povolený Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Podľa nej je denná bezpečná priemerná hustotu PM 2,5 (prachové častice menšie ako 2,5 mikrometra) 25 mikrogramov na meter kubický.

Najvyšší, červený smogový stupeň, bol v Pekingu tento rok vyhlásený prvýkrát a platí päť dní. Týka sa tiež provincie Che-pej, ktorá je severne od Pekingu. Tamojšie oceliarne museli znížiť výrobu a obmedzená je aj prevádzka ďalších priemyselných podnikov.

Prvýkrát Peking vyhlásil červený stupeň vlani v decembri. Vtedy úrady nariadili uzavrieť školy, utlmiť stavebnú činnosť a obmedzená bola tiež doprava. Farebné označenie stupňa smogového poplachu zaviedol Peking vlani.

Často vyhlasovaný druhý najvyšší stupeň je známy ako oranžový. Zlá kvalita vzduchu je v Pekingu aj inde v Číne dlhodobým problémom spôsobeným hlavne prudkým ekonomickým vývojom v krajine.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #smog #Peking