Francúzske ľavicové primárky budú mať sedem kandidátov

Na primárkach francúzskej ľavice do budúcoročných prezidentských volieb sa zúčastní sedem kandidátov. V súboji o nomináciu sa stretnú štyria predstavitelia Socialistickej strany (PS), ktorá primárky organizuje, dvaja ekológovia a jeden zástupca krajne ľavicového subjektu.

17.12.2016 19:00
francúzsky premiér, Manuel Valls Foto: ,
Jedným z ľavicových kandidátov na francúzskeho premiéra je expremiér Manuel Valls.
debata (1)

Dve kolá primárok sa budú konať 22. a 29. januára, prezidentské voľby sú naplánované na apríl a máj.

Socialistov budú zastupovať expremiér Manuel Valls, bývalý minister hospodárstva Arnaud Montebourg, ako aj dvaja bývalí ministri školstva Benoit Hamont a Vincent Peillon, informovala dnes agentúra Reuters.

Valls svoju kandidatúru oznámil krátko nato, ako sa francúzsky prezident Francois Hollande začiatkom mesiaca vzdal možnosti ďalšej kandidatúry na post hlavy štátu. Montebourg a Hamont opustili Hollandovu vládu na protest proti ekonomickej politike kabinetu, ktorú obaja považovali za príliš liberálnu.

Exministerka územného rozvoja a líderka Radikálnej strany ľavice (PRG) Sylvia Pinelová je jedinou ženskou kandidátkou. Sedemčlenný výber uzatvárajú Yannick Jadot za Stranu zelených a Jean-Luc Mélenchon z krajne ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko. Ďalší Hollandov bývalý minister hospodárstva Emmanuel Macron sa na primárkach nezúčastní; o prezidentský úrad sa totiž uchádza ako nezávislý kandidát.

Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že žiadny kandidát ľavicového spektra sa neprebojuje do druhého, rozhodujúceho kola volieb, kde by sa podľa odhadov mali stretnúť konzervatívec Francois Fillon zo strany Republikáni a líderka krajnej pravice Marine Le Penová zo strany Národný front (FN).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #primárky