Mugabe bude kandidovať na prezidenta Zimbabwe aj v roku 2018

Dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe bol v sobotu na sneme svojej vládnucej strany potvrdený ako jediný kandidát do ďalších prezidentských volieb v roku 2018, keď bude mať 94 rokov.

17.12.2016 21:38
Mugabe Foto: ,
Robert Mugabe bude kandidovať za prezidenta Zimbabwe aj v roku 2018.
debata (12)

Rozhodnutie padlo na konci dvojdňového zjazdu Zimbabwianskej africkej národnej únie – Vlasteneckého frontu (ZANU-PF), ktorý sa konal v meste Masvingo, približne 300 kilometrov južne od hlavného mesta krajiny Harare.

Mládežnícke krídlo strany dokonca navrhlo, aby bol Mugabe, ktorý stojí na čele Zimbabwe od roku 1980, keď krajina získala nezávislosť od Británie, vyhlásený za doživotného prezidenta, informuje spravodajská stanica BBC.

Mugabe však tohto roku čelil bezprecedentným protestom proti svojej osobe ohľadom upadajúceho hospodárstva, korupcie, nedostatku peňažnej hotovosti a celkového vedenia štátu. V lete stratil aj podporu vojnových veteránov.

Rozkol zaznamenala i strana, kde sa vytvorili dva alternatívne názorové tábory. Jeden z nich presadzuje za novú hlavu štátu viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, zatiaľ čo druhá skupina prvú dámu Grace Mugabeovú.

Na základe novelizácie ústavy z roku 2013 môže Robert Mugabe odslúžiť už iba jedno funkčné obdobie. Politickí analytici tvrdia, že diktátor riadi účinný systém, ktorý odmeňuje jeho stúpencov a trestá mocenských vyzývateľov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe