Havarovalo indonézske vojnové lietadlo, zahynulo 13 ľudí

Indonézske vojenské dopravné lietadlo Hercules C.130 sa zrútilo v nedeľu skoro ráno v najvýchodnejšej indonézskej provincii Papua, o život prišlo všetkých 13 ľudí na palube.

18.12.2016 08:18
debata (4)

Hlavný veliteľ štábu leteckých síl Agus Supriatna povedal v televízii MetroTv, že lietadlo viezlo 12 ton potravinových zásob a cement z Timiky do 200 kilometrov vzdialenej Wameny a havarovalo asi štyri minúty pred plánovaním pristátím v metropole hornatého okresu. Príčinou havárie bolo podľa neho zrejme počasie.

V lietadle boli traja piloti a 10 ďalších vojakov.

Je to už tretia vážna letecká nehoda v Indonézii za necelý mesiac. Dňa 24. novembra havaroval v indonézskej časti ostrova Borneo vrtuľník indonézskej armády, zomreli traja ľudia. O týždeň nato sa počas letu na ostrov Batam neďaleko Singapuru zrútilo do mora policajné lietadlo s 13 ľuďmi na palube.

Indonézia je rozľahlé súostrovie s vyše 250 miliónmi obyvateľov. V ostatných rokoch ju sužujú dopravné nehody, od havárií lietadiel a vlakov až po potopenie trajektu.

Často tam padajú vojenské lietadlá a vrtuľníky podfinancovanej armády. Vlani v júli sa vojenské lietadlo Hercules zrútilo neďaleko Medanu, tretieho najväčšieho indonézskeho mesta. O život prišlo vyše 140 ľudí – vojenský personál, rodinní príslušníci cestujúcimi s vojakmi i ľudia na zemi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #letecká havária