Samovražedný atentátnik zabil v Jemene 49 vojakov

Najmenej 49 vojakov prišlo v nedeľu ráno o život pri samovražednom atentáte v juhojemenskom Adene. Oznámili to jemenské armádne a zdravotnícke zdroje, ktoré citovala agentúra AFP. Atentátnik zaútočil na vojakov, ktorí si prišli pre mzdu.

18.12.2016 08:50 , aktualizované: 12:48
debata (5)

Podľa armády stáli vojaci vo fronte pri základni, ktorá je v severovýchodnej adenskej štvrti Hur Maksír. Útok si vyžiadal aj mnoho ranených, ale ich presný počet nie je známy.

K akcii sa zatiaľ nikto neprihlásil. Agentúra Reuters pripomenula, že radikáli z IS minulú sobotu v Adene zabili za podobných okolností 50 vojakov.

Teroristická skupina al-Kájda, ktorá pôsobí v Jemene, sa vo štvrtok od tohto minulého útoku dištancovala a označila IS za „odpadlícku“ skupinu, ktorej cieľom je rozoštvať jemenské kmene a priaznivcov Al-Kajdy.

Islamský štát rovnako ako Al-Kájda využívajú chaos panujúci v Jemene kvôli tamojšej občianskej vojne na presadzovanie svojich cieľov. Útočia hlavne na vládne jednotky a Al-Kájda si snaží ubrániť územie na juhu krajiny.

Jemen je od roku 2014 dejiskom konfliktu medzi tamojšími menšinovými šiitmi a vládou. O život pri ňom prišlo 10 000 ľudí a do konfliktu zasahujú aj regionálne mocnosti, Saudská Arábia na strane vlády a Irán na strane šiitov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #samovražedný atentátnik