Rusko a Francúzsko oznámili kompromis v otázke rezolúcie o Sýrii

Rusko a Francúzsko oznámili kompromis v otázke rezolúcie zameranej na vyslanie pozorovateľov OSN do východnej časti sýrskej mesta Aleppo, kde by mali dohliadať na bezpečnú evakuáciu ľudí a okamžité dodávky humanitárnej pomoci.

18.12.2016 21:08 , aktualizované: 19.12.2016 07:00
sýria, aleppo Foto: ,
Evakuácia ľudí z východnej časti sýrskeho Aleppa.
debata (101)

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre novinárom po viac ako troch hodinách rozhovorov za zatvorenými dverami povedal, že Bezpečnostná rada OSN bude hlasovať o kompromisnom návrhu rezolúcie v pondelok ráno newyorského času (15.00 h SEČ).

Podľa jeho slov chcú diplomati niektorých krajín zastúpených v rade počas noci záležitosť konzultovať so svojimi vládami. „Dúfajme, že hlasovanie bude pozitívne,“ dodal Delattre s upozornením, že v momentálnej fáze je stále „opatrný“.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin novinárom pred konzultáciami povedal, že Moskva nemôže súhlasiť s francúzskym návrhom rezolúcie, pokiaľ v ňom nedôjde k zmenám. Členom BR OSN súčasne predstavil konkurenčný návrh.

Po odchode z následného stretnutia v nedeľu popoludní Čurkin pred zástupcami médií označil konzultácie s Francúzskom za pozitívne a dodal: „Myslím si, že máme dobrý text, a budeme hlasovať zajtra ráno.“

Delattre uviedol, že schválenie rezolúcie „nám dá nástroje, aby sme zabránili… situácii, v ktorej by ozbrojené sily vrátane milícií po ukončení veľkých vojenských operácií páchali masové ohavnosti“. Rezolúcia podľa neho môže tiež poslúžiť pri snahách o širšie prímerie a politické rozhovory v Sýrii.

Kompromisný návrh rezolúcie OSN získala agentúra AP, podľa ktorej vyzýva na monitorovanie evakuácií z východného Aleppa svetovou organizáciou a inými inštitúciami a žiada, aby generálny tajomník OSN neodkladne konzultoval so Sýriou a inými stranami okamžité vyslanie pozorovateľov.

Dohodnutý text tiež požaduje, aby všetky strany umožnili OSN a jej partnerom bezpodmienečný a okamžitý prístup s cieľom poskytovať humanitárnu pomoc a zdravotnú starostlivosť, ako aj „brali ohľady a ochraňovali všetkých civilistov v celom Aleppe a celej Sýrii“.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #OSN #Aleppo