Dvetisíc ľudí demonštrovalo v Los Angeles proti Trumpovi

Asi dvetisíc ľudí demonštrovalo v nedeľu v centre amerického mesta Los Angeles proti budúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Pokojný protest sa konal deň pred hlasovaním voliteľov, ktorí majú formálne potvrdiť výsledok novembrových prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

19.12.2016 07:44 , aktualizované: 07:54
MIGRANTS-DAY/PROTESTS-LA Foto: ,
Dvetisíc ľudí demonštrovalo proti novozvolenému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.
debata (26)

Demonštrácia v Los Angeles, ktorej sa zúčastnilo mnoho imigrantov, sa konala aj pri príležitosti Medzinárodného dňa migrantov, ktorý OSN pred rokmi stanovila na 18. december. Demonštranti niesli transparenty s heslami ako „Utečenci vítaní“, „Zastavte Trumpa“, alebo „Prinúťme Ameriku opäť premýšľať“ (Make America Think Again), čo je parafráza sloganu Trumpovej volebnej kampane „Make America Great Again“ (Urobme Ameriku opäť veľkou).

„Chcem povedať pánovi Trumpovi, že sme imigranti, že pomáhame tejto ekonomike rásť a že nechceme nič zadarmo,“ uviedla jedna z demonštrujúcich Horalia Jaureguiová.

Trump v predvolebnej kampani vyhlasoval, že zo Spojených štátov vyhostí až tri milióny nelegálnych prisťahovalcov. Sľúbil tiež postaviť na hranici s Mexikom múr, ktorý by podľa neho malo zaplatiť Mexiko. To však stavbu múra odmieta. Trump tiež v minulosti označil mexických prisťahovalcov za násilníkov a drogových dílerov.

Masové protesty proti zvoleniu Trumpa za prezidenta sa konali v mnohých mestách USA už v novembri, krátko po voľbách. V nich zvíťazil vďaka americkému volebnému systému Trump, hoci jeho súperka Hillary Clintonová dostala v celoamerickom súčte asi o dve percentá hlasov viac.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Donald Trump