Duda: Práca médií v parlamente se nezmení

Poľský prezident Andrzej Duda po dnešných stretnutiach s predákmi vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) uistil, že chystané obmedzenie práce novinárov v parlamente sa neuskutoční, čo by podľa neho malo viesť k rozuzleniu terajšej politickej krízy.

19.12.2016 08:25 , aktualizované: 21:36
poľsko, varšava, protest, Foto: ,
Protivládny protest v centre Varšavy.
debata (15)

Teraz je na ťahu podľa prezidenta menšinová opozície, ktorá obsadila rokovacia sála dolnej komory parlamentu, Sejmu, a požaduje odvolanie jej predsedu.

PiS sa podľa hlavy štátu zriekla návrhov regulujúcich činnosť médií v parlamente. „To by opozícia mala rešpektovať. Pretože je to ukážka ochoty ku kompromisu,“ povedal Duda. Veci sa podľa neho uberajú v dobrom smere, a tak vyzval opozičné poslancov, aby tiež urobili „gesto dobrej vôle“ a opustili rokovaciu sálu.

Ten však okupujú aj na protest proti tomu, že poslanci PiS, ktorí majú v Sejme väčšinu, schválili mimo rokovacej sály, kde sa odohrávala obštrukcia, návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

Duda súčasne uviedol, že ako predseda PiS Jaroslaw Kaczyński, tak maršálek Sejmu Marek Kuchciński ho ubezpečili, že vládne väčšina mala dobrý zámer „uľahčiť prácu novinárom a urobiť trochu poriadok v Sejme“.

Duda sa snaží upokojiť situáciu po rozsiahlych víkendových demonštráciách. Premiérka Beata Szydlová sa k protestom postavila odmietavo a obvinila opozíciu z rozlievania vlny nenávisti, snahy zvrhnúť vládu a zvrátiť výsledky minuloročných volieb. Situáciou v Poľsku sa má v stredu zaoberať Európska komisia (EK).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #Právo a spravodlivosť