Evakuácia Aleppa vrcholí, odchádzajú aj ľudia zo šiitských dedín

Povstaleckú časť sýrskeho Aleppa od začiatku evakuácie opustilo 20-tisíc ľudí. Oznámil to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Evakuácia sa začala minulý týždeň, ale odvtedy bola dvakrát prerušená. Turecko sa podieľalo na vyjednanie podmienok.

19.12.2016 09:14 , aktualizované: 14:50
sýria, aleppo Foto: ,
Evakuácia obyvateľov Aleppa.
debata (12)

Çavuşoglu povedal, že evakuácia stále pokračuje, prvé autobusy vyšli v nedeľu o polnoci. Desiatky autobusov a sanitiek ľudí zvážajú do neveľkej zóny západne od Aleppa, ktorá je v rukách povstalcov.

Obnovu evakuácia umožnila dohoda o súbežnej evakuácii šiitských dedín v provincii Idlib, ktoré boli dlhodobo v obkľúčení opozície. Dnes ráno z nich odišlo prvých desať autobusov, ktoré doviezli šiitov do vládnej časti Aleppa.

Východná časť mesta bola do minulého týždňa baštou oponentov Damasku, ale sýrska armáda so spojencami v novembri začala ofenzívu a postupne povstalecké štvrte dobyla. Podľa OSN sa chce z mesta dostať 40-tisíc osôb.

Kolóna, ktorá sa dala podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) do pohybu v noci, zahŕňala autobusy aj sanitky s chorými a zranenými a ráno prišla do mesta Rášiddín. To leží západne od Aleppa a pod kontrolou ho majú povstalci.

Detský fond OSN (UNICEF) oznámil, že sa z Aleppa podarilo dostať aj 47 detí, ktoré uviazli v tamojšom sirotinci. Niektoré sú zranené a choré.

Rami Abdar Rahmán zo SOHR očakáva, že by evakuácia východného Aleppa mohla byť dokončená ešte dnes. Podľa neho sa má konať v troch etapách. V prvej má z dedín Fua a Kafrája odísť 1 250 osôb a vláda potom povolí z východného Aleppa odviezť polovicu ľudí, ktorí chcú odísť. Za ďalších 1 250 šiitov potom bude môcť odísť z východného Aleppa zvyšok záujemcov. V tretej fáze potom má vyjsť z Fuy a Kafráje posledných 1 500 ľudí a výmenou za to povolia odísť 1 500 ľuďom z miest Madaj a Zabadání, ktoré oblieha sýrska armáda a jej spojenci. Tieto mestá sú v provincii Damask v blízkosti hranice s Libanonom.

Podľa arabských televízií do dedín Fua a Kafrája odišla v rámci druhej etapy evakuácie kolóna ďalších 15 autobusov.

Pokiaľ bude evakuácia Aleppa dokončená podľa plánu, skončí sa tým dôležitá etapa sýrskej vojny, napísala agentúra AP. Povstalci východnú časť tohto priemyselne a obchodne najvýznamnejšieho mesta krajiny obsadili v roku 2012. O ich porážku sa zasadilo Rusko ako spojenec Damasku, a tiež spojenecké milície šiitov z Iránu a Libanonu. Získanie celého mesta pod vládnu kontrolu je považované za najväčší vojenský úspech sýrskeho prezidenta Bašara Asada počas celej vojny, ktorá sa začala v roku 2011.

Ministri Iránu, Ruska a Turecka budú v utorok rokovať o Sýrii

Ministri zahraničných vecí Iránu, Ruska a Turecka sa stretnú v utorok v Moskve na rokovaniach o Sýrii. Oznámil to hovorca iránskeho rezortu diplomacie Bahrám Ghásemí, podľa ktorého usporiadanie tohto stretnutia navrhol Teherán, a to v súvislosti s chúlostivou situáciou v Aleppe.

Iránska tlačová agentúra IRNA uviedla, že okrem ministrov zahraničných vecí sa zídu v Moskve aj ministri obrany uvedených krajín, aby prerokovali vývoj v Aleppe. Ohlásené stretnutie podľa Ghásemího nebude mať nič spoločné s novým kolom sýrskych mierových rozhovorov za účasti Ruska a Turecka, ktoré je plánované v kazašskej Astane.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí dnes taktiež odmietol kritizovanie postupu Teheránu a Moskvy ohľadne Sýrie. Iránska politika v tejto záležitosti je podľa neho „jasná a bez skrytej agendy“, z čoho vyplýva, že na nej netreba nič meniť.

Kritiku zo strany niektorých svetových a regionálnych mocnosti podľa agentúry IRNA označil za politicky motivovanú a vychádzajúcu aj zo zlyhávania ich vlastnej politiky voči Sýrii.

„Potrebujú sa len pozrieť do zrkadla, aby zistili, kto je tam zodpovedný za terajšiu biedu,“ povedal Ghásemí. Irán, ktorý je podobne ako Rusko jedným z najvýznamnejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, bol podľa neho vždy zástancom prímeria a dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie, avšak odmietal narúšanie tamojšej zvrchovanosti a územnej celistvosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #IS #Idlib #SOHR #Aleppo