Pri donbaskom Debaľceve sa bojuje, zomreli údajne desiatky ľudí

Silné boje prepukli v noci neďaleko mesta Debaľceve na Donbase. Ukrajinská armáda a povstalci sa vzájomne obviňujú z pokusov o prerazenie frontu a hlásia vysoké straty protivníka. Pri Debaľceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom na trase medzi Doneckom a Luhanskom, sa vlani vo februári odohrala jedna z najväčšej bitiek donbaskej vojny. Mesto je teraz pod kontrolou separatistov.

19.12.2016 10:10
debata (124)

Podľa kyjevského armádneho komuniké v nedeľu povstalecké jednotky začali mohutnú delostreleckú paľbu v snahe preraziť front v priestore takzvaného Svitlodarského oblúka, čo je oblasť len niekoľko kilometrov severozápadne od Debaľceve. Následný pokus o útok ukrajinské jednotky odrazili a spôsobili nepriateľovi ťažké straty, tvrdí Kyjev. Povstalci vraj stratili najmenej 25 mužov a okolo 30 separatistov utrpelo zranenia.

Veľmi ťažké boje podľa velenia ukrajinskej armády trvali celú noc. Agentúra Unian s odvolaním sa na informácie ukrajinských dobrovoľníckych zborov napísala, že „boli nasadené zbrane všetkých kalibrov“. Ráno v dôsledku ukrajinskej protiofenzívy zaujala údajne armáda „nové strategické pozície“. Presné údaje o obetiach podľa agentúry Unian nie sú, armáda údajne stratila päť vojakov a šesť ďalších bolo zranených.

Inú verziu udalostí rozšírila separatistická tlačová agentúra DAN. Ukrajinské jednotky sa podľa nej pokúsili preraziť líniu frontu pri debaľcevskom predmestí Kalinivka a boje stále pokračujú. „Ukrajinská armáda utrpela ťažké straty, podľa predbežných údajov bolo zabitých najmenej desať vojakov a dvadsať bolo zranených. Zničených bolo niekoľko kusov ťažkej vojenskej techniky,“ tvrdí DAN s tým, že na strane povstalcov sú dvaja mŕtvi a dvaja nezvestní. Útok ukrajinských jednotiek vraj zastavili.

Debaľceve bolo vlani vo februári centrom mimoriadne tvrdých bojov, pri ktorých obkľúčená ukrajinská armáda dôležitý železničný uzol stratila. Údaje o obetiach sa výrazne líšia, podľa všetkého na oboch stranách zomreli stovky ľudí. Podľa niektorých ruských médií akciu separatistov silno podporovala ruská armáda, ktorá údajne v bojoch o Debaľceve stratila 70 vojakov. Moskva správy o svojom vojenskom zapojení do udalostí na východnej Ukrajine opakovane popiera.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Debaľceve