Na otravu alkoholom zomrelo v ruskom Irkutsku až 48 ľudí

Na otravu podomácky vyrobeným alkoholom zomrelo v ruskom meste Irkutsk na Sibíri už 48 ľudí. Do nemocnice bolo prijatých celkovo 57 osôb, väčšina z nich v stave kómy.

19.12.2016 11:42 , aktualizované: 17:43
debata (422)

Ich stav lekári označili za vážny, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na okresného prokurátora v Irkutsku Stanislava Zubovského.

„Prítomnosť jedovatej tekutiny bola zistená u 57 ľuďoch, 48 z nich zomrelo,“ povedal prokurátor Stanislav Zubovskij. „Tento počet sa bude ešte zvyšovať, pretože trvá istý čas, kým odhalíme miesta, kde sa mohli vyskytovať potenciálni spotrebitelia,“ dodal. Podľa zdravotníkov je hospitalizovaných 15 otrávených.

Všetky postihnuté osoby pili nápoj vyrobený z peny do kúpeľa s obsahom alkoholu. Medzičasom sa Irkutsku našlo viac ako sto miest, kde sa falošný prípravok pod názvom Bojaryšnik (Hloh) predával. Odborníci ministerstva zdravotníctva zistili, že produkt obsahuje metanol a nemrznúcu zmes.

Na jednom z predmestí Irkutska, kde zaznamenali najvyšší počet otráv, polícia objavila dielňu na nelegálnu výrobňu alkoholu.

Vyšetrovatelia v súvislosti s prípadom zadržali piatich distribútorov ilegálnej produkcie a zhabali vyše 2000 balení nebezpečnej zmesi.

Miestne úrady v Irkutsku vyhlásili v meste mimoriadny stav a zakázali predaj prípravkov na osobnú hygienu a čistiacich a pracích prostriedkov s obsahom alkoholu.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes na zasadnutí vlády vyzval sprísniť pravidlá na predaj tekutín s obsahom alkoholu. Vicepremiér Alexandr Chloponin informoval, že návrhy zákonov o sprísnení obchodovania s alkoholom budú prijaté v krátkom čase.

Otravy ľudí rôznymi tekutinami s obsahom alkoholu alebo podomácky vyrobeným alkoholom sú v Rusku pomerne bežné. Rozsah tohto problému je však obrovský: podľa niektorých odborníkov tinktúry a kozmetické prípravky s obsahom alkoholu pravidelne, ale nie podľa návodu, užíva viac ako desať percent Rusov.

422 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkohol #otrava