V 'adventnom kalendári' hľadaných Europolu je aj Slovák

V "adventnom kalendári" hľadaných, ktorý na začiatku decembra zverejnila organizácia EUROPOL, sa nachádza aj slovenský občan.

19.12.2016 13:43
debata (4)

V „adventnom kalendári“ hľadaných, ktorý na začiatku decembra zverejnila organizácia EUROPOL, sa nachádza aj slovenský občan. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, práve na 19. decembra pripadá v kalendári okienko s profilom Mareka D. Ten je hľadaný v súvislosti s činnosťou organizovanej skupiny známej ako „bankomatová mafia“.

„Od začiatku decembra 23 krajín, EUROPOL a ENFAST tím spojili úsilie o zadržanie najhľadanejších osôb. Každý deň počas 23 dní bude zverejnená jedna hľadaná osoba. Každý deň je to osoba hľadaná iným členským štátom Európskej únie,“ uviedla Baloghová. Na zozname najhľadanejších osôb v Európe sa nachádza viac ako 50 hľadaných. „Vrahovia, únoscovia, teroristi, drogoví díleri a podobne. Všetci sú podozriví alebo odsúdení za spáchanie závažnej trestnej činnosti. Teraz sú na úteku pred zodpovednosťou a trestom, čo je pre obete, ich priateľov a príbuzných, ťažké,“ zdôraznila Baloghová.

Kalendár má podľa nej pomôcť urobiť sviatočné obdobie bezpečnejším. Odvtedy, ako bol začiatkom januára 2016 vytvorený zoznam najhľadanejších osôb, bolo podľa polície zadržaných 19 zločincov. „Oveľa viac sa ich skrýva po celej Európe. Orgány presadzovania práva úzko spolupracujú, aby ich zadržali. Pomôcť môžu všetci, pomoc verejnosti sa už v minulosti osvedčila. Osem z 19 zadržaných boli priamo spojení s pozornosťou médií zameranou na najhľadanejšie osoby v Európe a s tipmi od verejnosti,“ dodala Baloghová. Verejnosť si zoznam hľadaných osôb môže pozrieť na stránke eumostwanted.eu.

EUROPOL je európsky policajný úrad zameraný na podporu vzájomnej spolupráce členských štátov Európskej únie v oblasti prevencie a boja proti závažným formám medzinárodného organizovaného zločinu. Sídli v holandskom Haagu. Tím ENFAST sa zaoberá zefektívňovaním pátrania po medzinárodne hľadaných osobách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zločinec #adventný kalendár #Europol