Ruského veľvyslanca v Turecku zastrelil ankarský policajt

Počas otvorenia fotografickej výstavy v tureckej metropole Ankara zabil muž volajúci po pomste za Aleppo ruského veľvyslanca Andreja Karlova. Turecké bezpečnostné úrady identifikovali atentátnika ako ankarského policajta, ktorý bol práve mimo službu.

19.12.2016 17:49 , aktualizované: 20.12.2016 07:29
Andrej Karlov, Ankara Foto: ,
Turecká polícia okamžite po incidente uzavrela priestor, kde došlo k útoku na ruského veľvyslanca.
debata

Turecké úrady už zadržali sestru a matku páchateľa. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu potvrdil, že atentátnik patril k poriadkovej polícii.

Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva ruská agentúra TASS, muž strieľal na veľvyslanca zozadu, keď dokončoval otvárací príhovor a povedal, že ide o pomstu za severosýrske Aleppo a zabíjanie bezbranných detí. Zranení sú ďalší traja ľudia.

Útok sa stal v priebehu otvorenia výstavy, ktoré v Ankare usporiadalo ruské veľvyslanectvo. Podľa niektorých tureckých médií bol útočník medzitým zneškodnený, úrady to ale zatiaľ nepotvrdili.

Atentát sa podľa agentúry Interfax odohral deň pred plánovanou návštevou tureckého ministra zahraničia Mevlüta Çavuşoglua v Moskve.

62-ročný Karlov bol kariérnym diplomatom, ktorý pred tým pôsobil ako veľvyslanec aj v Severnej Kórei. Podľa ruských médií nemal k dispozícii vlastnú ochranku.

K útoku sa už vyjadrilo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktorého hovorkyňa Marija Zacharovová povedala: „Proti terorizmu budeme s odhodlaním bojovať. V našich srdciach navždy zostane pamiatka na vynikajúceho ruského diplomata Andreja Karlova. Sme v spojení s tureckými oficiálnymi predstaviteľmi, ktorí nás uistili, že bude nasledovať podrobné vyšetrovanie. Vrahovia budú potrestaní“.

Atentát odsúdili USA, EÚ a aj Sýria

Atentát na ruského veľvyslanca odsúdili Spojené štáty, Európska únia i Sýria, ktorá je spojencom Moskvy. Čin ako „teroristický útok“ odsúdilo aj turecké ministerstvo zahraničia, pričom zdôraznilo, že nedovolí, aby zatienil rusko-tureckej vzťahy.

„Odsudzujeme tento násilný čin, či už je jeho zdroj akýkoľvek. Naše myšlienky a modlitby sú s (Karlovovou) rodinou,“ povedal podľa agentúry AP hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby.

Zdesený udalosťami v Ankare, ako aj v Berlíne je aj novozvolený americký prezident Donald Trump, ktorý na twitteri napísal: „Civilizovaný svet musí zmeniť svoje myslenie.“

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová vo vyhlásení uviedla, že je útokom hlboko šokovaná, a vyjadrila solidaritu s veľvyslancovou rodinou, jeho kolegami i Ruskom.

Damask atentát označil za zbabelý teroristický útok. „Tento ohavný čin potvrdzuje nutnosť venovať všetko naše úsilie boju proti terorizmu a na tento účel nasadiť všetky prostriedky,“ uviedla sýrska vláda vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa Putina ide o provokáciu

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil pondelkové zabitie ruského veľvyslanca v tureckej Ankare. Podľa Putina išlo o provokáciu, ktorej cieľom je poškodiť zlepšujúce sa vzťahy medzi Ruskom a Tureckom.

„Tento zločin je nesporne provokáciou zameranou na narušenie procesu normalizácie rusko-tureckých vzťahov a mierového procesu v Sýrii,“ uviedol Putin.

Zosnulého Andreja Karlova Putin označil za svojho priateľa a vynikajúceho diplomata. Karlov sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #streľba