Teroristické hnutie Islamský štát sa prihlásilo k útoku v Berlíne

Radikálne hnutie Islamský štát (IS) sa prostredníctvom agentúry Amak prihlásilo k pondelkovému útoku v Berlíne. Nemecké úrady vrátane kancelárky Angely Merkelovej predpokladajú, že atentát, ktorý si podľa aktuálnej bilancie vyžiadal najmenej 12 mŕtvych a 30 vážne zranených, bol teroristickým činom. Slovenský rezort diplomacie nemá informácie, že by medzi mŕtvymi či zranenými boli Slováci. Polícia krátko po udalosti ako podozrivého zadržala Pakistanca, večer ho však pre nedostatok dôkazov prepustila. Už počas dňa prokuratúra aj úrady pripustili, že skutočný páchateľ je zrejme na úteku.

19.12.2016 20:58 , aktualizované: 20.12.2016 21:15
nemecko, berlín, útok, merkel Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred podpisom kondolenčnej knihy v berlínskom Pamätnom kostole cisára Viliama. Kancelárka navštívila vianočný trh na berlínskom námestí Breitscheidplatz. Za obete a zranených tam kancelárka položila bielu ružu.
debata (1)

„Vykonávateľom operácie v Berlíne je vojak Islamského štátu, ktorý konal v reakcii na výzvy k útokom na občanov križiackej koalície,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení zverejnenom agentúrou Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú. Meno útočníka však IS nezverejnil. IS sa zvyčajne hlásia k zodpovednosti za všetky teroristické činy, ktoré atentátnici na Západe vykonajú.

„Práve sme počuli údajné prihlásenie sa k zodpovednosti od takzvaného Islamského štátu, ktorý je v skutočnosti bandou teroristov,“ povedal minister vnútra Thomas de Maizière v rozhovore s ARD. Povedal tiež, že vyšetrovatelia sledujú niekoľko verzií a stôp. „Nikto nepoľaví, kým strojca či strojcovia nebudú dolapení,“ dodal. V skoršom večernom rozhovore s televíziou ZDF uviedol, že motív činu zostáva neznámy.

Nemci sa pýtajú "Prečo?".
Berlín smúti. Pri útoku na vianočné trhy...
+9Brandenburská brána vo farbách Nemecka.

Podozrivého prepustili

Nemecká polícia prepustila Pakistanca, ktorého zadržala ako podozrivého z útoku na berlínskom vianočnom trhu. Prokuratúra proti nemu nemala dostatok dôkazov. Muža zadržali krátko po atentáte na základe tipu svedka. Ten povedal, že videl útočníka utiecť od kamióna a že sa ho snažil prenasledovať, jeho stopu však stratil, poznamenala agentúra AP. Popis útočníka zodpovedal zadržanému Pakistancovi.

Lehota na prepustenie Pakistanca by vypršala o polnoci z dneška na stredu. Podľa nemeckých zákonov musí prokuratúra formálne požiadať o uvalenie väzby najneskôr do konca dňa, ktorý nasleduje po zadržaní.

Pakistanec, ktorý do Nemecka prišiel tento rok ako utečenec, pri výsluchu podiel na čine odmietal. Generálny prokurátor Peter Frank už na popoludňajšej tlačovej konferencii pripustil, že skutočný páchateľ môže byť stále na úteku.

Šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch popoludní povedal, že zadržaný Pakistanec sa už skôr dostal do policajnej evidencie. Povahu deliktu nespresnil, uviedol len, že to nebolo v súvislosti so zbraňami a ani pre možné kontakty na radikálne islamské kruhy.

Prokurátor Frank tiež uviedol, že spôsob činu zodpovedá napríklad útoku z Nice z tohtoročného leta aj výzvam teroristických organizácií. Z cieľa a formy útoku je podľa neho možné usudzovať, že ide o islamistický motív, úplne isté to však nie je. Vyšetrujú sa preto aj ďalšie možnosti.

Počas vyšetrovania, ktoré vedie najvyššie štátne zastupiteľstvo a Spolkový kriminálny úrad (BKA), sa zistilo, že kamión použitý k útoku patril poľskej dopravnej spoločnosti a páchateľ sa ho podľa všetkého násilím zmocnil. Zastrelenou osobou, ktorú policajti objavili na mieste spolujazdca, bol poľský vodič vozidla Lukasz Urban, ktorý sa považuje za jednu z obetí a nie za útočníka.

Nemecké médiá niekoľko hodín uvádzali, že kamión riadil Pakistanec označený ako David B., alebo Navid B., ktorý do krajiny prišiel ako utečenec. Podľa niektorých zdrojov už koncom minulého roka, podľa iných tento rok vo februári. Podozrivého 23-ročného muža polícia podľa Tagesspiegel.de už v minulosti vyšetrovala pre podozrenie zo sexuálneho obťažovania.

V utorok ráno polícia podnikla raziu v hangároch bývalého berlínskeho letiska Tempelhof. Podozrivý z útoku sa tam zdržiaval v utečeneckom stredisku, ktoré v súčasnosti poskytoval strechu nad hlavou pre približne 2 000 migrantov.

Dianie sledujeme online:

Nemecká polícia oznámila, že posilňuje hliadky a všetci policajti budú mať na sebe nepriestrelné ves­ty.

Zločin už odsúdil a v súvislosti s ním kondoloval rad medzinárodných činiteľov, vrátane pápeža Františka či prezidentov Spojených štátov a Ruska.

Prezident Spolkovej republiky Joachim Gauck vyzval v súvislosti s útokom na zachovanie súdržnosti slobodnej spoločnosti v Nemecku a na odmietnutie nenávisti. Bavorský ministerský predseda Horst Seehofer vyzval k prehodnoteniu a zmene doterajšej migračnej politiky Nemecka.

„Tak ako milióny ľudí som zhrozená, otrasená a hlboko zasiahnutá tým, čo sa včera večer (v pondelok) stalo na berlínskom námestí Breitscheidplatz,“ uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Je toho ešte veľa, čo o čine nevieme s potrebnou istotou, ale musíme na základe súčasných informácií vychádzať z toho, že išlo o teroristický čin,“ povedala. Merkelová popoludní za sprievodu ministra vnútra de Maizière, ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera a berlínskeho primátora Michaela Müllera navštívila miesto tragédie, kde položila bielu ružu.

Ministri vnútra spolkových krajín sa dohodli, že vianočné trhy v Berlíne budú v utorok z piety k obetiam útoku zatvorené. Všade inde v Nemecku však za sprísnených opatrení pokračujú. V rámci bezpečnostných opatreniach úrady pri niektorých veľkých trhoch nechali vybudovať betónové bariéry.

Polícia vyzvala ľudí, aby nezverejňovali videá a fotografie z miesta incidentu v záujme úcty k obetiam.

Záchranári na mieste, kde nákladné auto...
Policajti strážia miesto, kde nákladné auto...
+16Požiarnici pri mieste, kde nákladné auto...

Útočník sa vraj kamióna zmocnil pár hodín pred útokom

Poľský vodič kamióna, ktorým útočník narazil do vianočného trhu, bol ubodaný a zastrelený v kabíne vozidla. Poľskej televíznej stanici TVN24 to povedal Ariel Żurawski, vlastník dopravnej firmy, ktorej kamión patril.

Upresnil, že nemecké úrady ho požiadali o identifikáciu zabitého z fotografie. Mŕtvym mužom je podľa neho Lukasz Urban. „Tvár mal celú opuchnutú a zakrvavenú. Bolo úplne očividné, že bojoval o život,“ dodal Żurawski.

Zamestnanec prepravnej firmy Lukasz Wonsik, ktorý analyzoval údaje z GPS vozidlá, skôr spravodajskému webu money.pl povedal, že kamión sa ktosi niekoľkokrát neúspešne pokúšal rozbehnúť o niekoľko hodín skôr, než došlo k útoku. V tom čase už prepravná firma nemala kontakt s vodičom, ktorého mŕtvolu neskôr našla polícia v kabíne.

Auto, ktoré malo byť v pondelok popoludní odstavené a čakať na vykládku, nečakane naštartovalo už v 15:44 SEČ, po chvíli však motor opäť zhasol. Ďalší pokus rozbehnúť stroj prišiel o viac ako hodinu neskôr o 16:52 SEČ a motor pracoval do 17:37 SEČ, bez toho aby sa kamión pohol.

„Vodič nepúšťal motor preto, aby sa v kabíne zahrial, k tomu slúžia iné systémy. Vyzerá to, ako by sa s tým autom niekto skúšal naučiť jazdiť. Mal problémy s jeho uvedením do chodu,“ povedal Wonsik. Na jazdu, pri ktorej zahynulo najmenej 12 ľudí, vyrazil vozidlo v 19:34 SEČ a na trhovisko prišlo okolo 20:00 SEČ.

Že by sa tridsaťsedemročný poľský vodič akokoľvek podieľal na akcii vedenie firmy vylučuje. „Nevieme, čo sa mu stalo. Je to môj bratranec. Poznám ho od detstva. Dám za neho ruku do ohňa,“ povedal televízii TVN24 Żurawski.

Podľa nemeckých médií nákladné vozidlo, ktoré vošlo na trh na námestí Bretscheidplatz v západnej časti centra nemeckej metropoly, riadil muž, ktorý do krajiny prišiel tento rok ako utečenec z Pakistanu. Polícia tohto podozrivého zadržala, ale popoludní naznačila pochybnosti, že ide o skutočného páchateľa.

Kamión použitý k pondelkovému útoku v Berlíne odišiel 16. decembra z Talianska, napísala agentúra ANSA s odvolaním sa na dobre informované talianske bezpečnostné zdroje, podľa ktorých ale medzi Talianskom a zločinom v nemeckej metropole nie je žiadna súvislosť. Brennerský priesmykom vozidlo podľa týchto zdrojov prešlo v piatok o 18:00.

Svedkovia hovoria o úmysle

Incident sa odohral na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz neďaleko symbolu západnej časti Berlína, Pamätného kostola cisára Viliama. Nákladné vozidlo vošlo podľa denníka Berliner Zeitung cez chodník na trh, kde sa zastavilo tesne pred vianočným stromom. Okolie miesta nešťastia polícia okamžite po incidente uzavrela.

Ako vyplýva z informácií internetového vydania periodika Die Welt, polícii uľahčil prácu jeden z očitých svedkov, ktorý bežal za podozrivým takmer dva kilometre a polícii hlásil jeho polohu, takže hliadka si na muža na úteku počkala na vhodnom mieste a zadržala ho.

Svedkovia na sociálnych sietiach uvádzali, že bolo počuť veľkú, bližšie nešpecifikovanú ranu. Jeden z očitých svedkov incidentu Mike Fox pre BBC povedal, že nákladný automobil ho minul iba o tri metre pri tom, ako prichádzal k vianočným trhom. „Jednoznačne to bolo úmyselné,“ dodal ďalší svedok útoku. Berliner Zeitung uviedol, že polícia pripravila jednotné miesto stretnutia pre príbuzných ľudí, ktorí boli na mieste činu.

Podľa denníka Die Welt mala nemecká polícia z amerického ministerstva zahraničia niekoľko dní informácie o tom, že existuje nebezpečenstvo útoku na vianočný trh v Berlíne.

Polícia na twitteri uviedla, že obyvatelia Nemecka musia byť ostražití, ale nemajú konať na vlastnú päsť.

Prezident Gauck: Zlý večer pre Berlín

„Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou rovnako ako množstvom ľudí veľmi otriasol,“ uviedol nemecký prezident Joachim Gauck v prvej reakcii.

Zármutok nad udalosťami na vianočnom trhu vyjadrila ústami svojho hovorcu tiež kancelárka Angela Merkelová, ktorá zrušila kvôli tejto tragédii plánovanú návštevu svojho volebného obvodu v Meklenbursku – Prednom Pomoransku. K tragickej udalosti sa má oficiálne vyjadriť o 11:00.

Minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Westfálsko Ralf Jäger uviedol, že miestne úrady opätovne uvažujú o nastavených bezpečnostných opatreniach: „Musíme ukázať väčšiu bdelosť a prítomnosť,“ uviedol. Taktiež zdôraznil, že polícia bude viac vyzbrojená. Úrady sa tiež viac zamerajú na miestnu moslimskú scénu.

Kiesewetter: Štát robí všetko pre zníženie rizika takýchto útokov

Podľa britského denníka BBC poslanec z vládnej strany CDU Roderich Kiesewetter situáciu komentoval: „Za posledných 12–15 mesiacov sme investovali veľa času a peňazí do domácej bezpečnosti. Zlepšili sme spoluprácu medzi bezpečnostnými zložkami. Taktiež sme vylepšili náš právny systém. Avšak nikdy nemôžete vylúčiť útok, obzvlášť nie u tých, ktorí sa snažia zaútočiť na nemeckú spoločnosť cielene.“

Seehofer: Musíme zmeniť našu imigračnú politiku, dlhujeme to našim občanom

Líder CSU Horst Seehofer, ktorý je odporcom otvorenej imigračnej politiky Angely Merkelovej pri tejto príležitosti vyzval k zmene bezpečnostnej a imigračnej politiky, pretože to krajina podľa jeho slov dlhuje obetiam, ako aj celej populácii.

Trump: Civilizovaný svet musí zmeniť uvažovanie

Budúci americký prezident Donald Trump vo vyhlásení odsúdil možný útok na vianočný trh v centre nemeckej metropoly. Teroristická organizácia Islamský štát a ďalší „islamskí teroristi“ podľa neho neustále masakrujú kresťanov „ako súčasť svojho svetového džihádu“. Na twitteri budúci prezident USA uviedol, že útoky v Turecku, Švajčiarsku a Nemecku ukazujú, že „civilizovaný svet musí zmeniť svoje uvažovanie“.

Starosta Nice: Rovnaké slepé násilie. Rovnaká nenávisť k šťastným ľuďom

Starosta francúzskeho Nice, kde na výročie dobytia Bastily narazili teroristi do davu a zabili 86 ľudí, napísal na svoj twitter: „Rovnaký modus operandi. Rovnaké slepé násilie. Rovnaká nenávisť k šťastným ľuďom. Viac ako inokedy, bojujme proti tmárstvu.“

Farage: Útok nie je žiadne prekvapenie

Podľa bývalého predsedu britskej strany UKIP Nigela Faragea nie je tento útok vôbec prekvapivý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné trhy #Islamský štát #útok v Berlíne