Poľskí policajti odohnali demonštrantov od parlamentu

Poľská polícia v utorok skoro ráno vztýčila kovové bariéry okolo budovy parlamentu a vykázala od nej skupinu demonštrantov, ktorá tam piatym dňom protestovala proti vládnemu plánu obmedziť prácu médií v rokovacej sále Sejmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.12.2016 10:26
Poľsko, protest Foto: ,
Niektorí protestujúci prirovnávajú Jaroslawa Kaczynského z Práva a spravodlivosť s Adolfom Hitlerom.
debata (21)

Demonštrácie začali v poľskej metropole v piatok, keď predseda dolnej komory parlamentu oznámil plány na reguláciu činnosti novinárov v parlamente a opoziční poslanci zablokovali rokovaciu sálu.

Malá skupina nespokojencov od piatku sediac demonštrovala pred parlamentom a chystala sa v proteste pokračovať aj dnes. Policajti im ale oznámili, že ich akcia je nezákonná, a v noci z pondelka na utorok ich premiestnili na druhú stranu ulice. Následne postavili okolo parlamentnej budovy zátarasy.

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok večer po schôdzkach s predákmi vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) oznámil, že PiS sa zriekla návrhov na obmedzenie práce novinárov v parlamente, čo by podľa neho malo viesť k rozuzleniu terajšej politickej krízy.

Teraz je na ťahu podľa prezidenta menšinová opozícia, ktorá obsadila rokovaciu sálu dolnej komory parlamentu, teda Sejmu, a požaduje odvolanie jej predsedu. Dôvodom protestu opozičných poslancov je ale aj fakt, že poslanci PiS, ktorí majú v Sejme väčšinu, schválili mimo rokovacej sály návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #demonštrácie