Do Ankary pricestoval ruský tím, bude vyšetrovať vraždu Karlova

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok v Moskve potvrdil, že do Ankary pricestovala skupina ruských vyšetrovateľov, ktorí sa zapoja do objasňovania pondelkovej vraždy ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova.

20.12.2016 10:27 , aktualizované: 20:00
Andrej Karlov Foto: ,
Vraždu ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova príde do Ankary vyšetriť špeciálny ruský tím.
debata (88)

Lavrov v utorok podľa agentúry RIA Novosti objasnil, že na vyslaní ruských vyšetrovateľov do Ankary a ich súčinnosti s tureckými kolegami sa v pondelok dohodli prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. Šéf ruskej diplomacie označil útok na ruského diplomata za „podlý teroristický čin“.

Obrad na počesť veľvyslanca bol na letisku v Ankare

Na medzinárodnom letisku Esenboga v Ankare sa uskutočnil smútočný obrad na počesť zavraždeného veľvyslanca Andreja Karlova, ktorého telo letecky previezli do Ruska. V prvom rade zhromaždeného zástupu stála aj veľvyslancova manželka Marina, v rukách držala dva červené klinčeky a plakala.

Rakvu s Karlovovým telom prekrytú ruskou vlajkou niesla turecká čestná stráž. Turecký vicepremiér Tugrul Türkeš uviedol, že Karlov sa „stal večným symbolom rusko-tureckého priateľstva“.

Na ceremónii sa zúčastnili zamestnanci ruskej ambasády v Ankare, veľvyslancova rodina aj predstavitelia tureckej vlády a ďalší diplomati, informovala agentúra TASS. Poctu Karlovovi prišiel vzdať tiež turecký minister vnútra Süleyman Soylu, primátor Ankary Melih Gökček, predstavitelia tureckého ministerstva zahraničných vecí a zamestnanci ďalších zahraničných veľvyslanectiev v Turecku.

Bezpečnosť v okolí letiska bola posilnená a samotnú letiskovú plochu, kde obrad prebiehal, strážili špeciálne jednotky tureckých bezpečnostných síl.

Vražda na vernisáži

Turecký policajt Mevlut Mert Altintaş trafil Karlova deviatimi strelami a potom bol sám zabitý. Zaútočil pri vernisáži výstavy fotografií v centre moderného umenia, kam sa dostal po predložení policajného preukazu. Turecké médiá uviedli, že galéria je v jednej z najlepšie zabezpečených štvrtí Ankary, okrem iného kvôli tomu, že sú v blízkosti ambasády USA, Nemecka a Rakúska a tiež sídlo štátnej prokuratúry alebo ruskej obchodnej komory.

Čavušoglu z Moskvy odkázal, že po Karlovovi bude premenovaná ulica, na ktorej sa galéria nachádza. Ankarská radnica chce podľa denníka Hürriyet po veľvyslancovi pomenovať galériu.

Rusko sa bude podieľať na vyšetrovaní v Ankare

Turecké ministerstvo zahraničia v pondelok uviedlo, že nedovolí, aby útok poškodil vzťahy s Ruskom. Prezidenti oboch krajín sa v pondelok dohodli, že sa Rusko bude podieľať na vyšetrovaní. Do Turecka už dorazila skupina 18 ruských expertov a diplomatov, ktorí budú do vyšetrovania zapojení.

Lavrovov námestník Oleg Syromolotov povedal, že jeho úrad kvôli teroristickým útokom, ktoré sa v Turecku stali v posledných 18 mesiacoch, ruských občanov varuje pred cestami do tejto krajiny.

Diplomati o Sýrii

Lavrovov turecký rezortný kolega Mevlüt Čavušoglu, ktorý sa o vražde veľvyslanca Karlova dozvedel v pondelok počas letu na rokovania do Moskvy, avizoval potrestanie všetkých vinníkov. Za hlavný cieľ vraždy Andreja Karlova označil snahu zasadiť ranu zlepšujúcim sa rusko-tureckým vzťahom. Čavušoglu na začiatku rokovaní s Lavrovom povedal, že schôdzka je vzhľadom k vražde veľvyslanca Andreja Karlova ešte naliehavejšia. „Dúfam, že naša schôdzka umožní dospieť k dohode, ktorá umožní pokrok v Sýrii, avšak bez akýchkoľvek ústupkov teroristom,“ povedal Lavrov.

Na rokovaniach v Moskve sa zišli zástupcovia krajín, ktoré v sýrskom konflikte podporujú proti sebe bojujúce strany: kým Rusko a Irán sú spojencami režimu a armády prezidenta Bašára Asada, Turecko je na strane ozbrojenej protivládnej opozície.

Turecko a Rusko koncom uplynulého týždňa sprostredkovali odsun civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ešte ovládajú povstalci. Výmenou za tento odsun bola okrem iného aj evakuácia ranených a chorých z dvoch šiitských dedín v provincii Idlib, ktorú presadzoval Irán.

USA uzatvorili veľvyslanectvo

Ráno strieľal do vzduchu muž pred americkým veľvyslanectvom v Ankare a Spojené štáty potom oznámili, že pre dnešok zatvárajú nielen veľvyslanectvo, ale aj konzuláty v Istanbule a v Adane. Z preventívnych dôvodov uzavrel po atentáte svoju ambasádu v Ankare aj Irán.

Rusko nebude v Turecku uzatvárať ani veľvyslanectvo, ani konzuláty. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že za bezpečnosť ruských diplomatov zodpovedá podľa medzinárodných dohovorov hostiteľská krajina. Prezident Vladimir Putin požiadal Turecko, aby zaručilo bezpečnosť, a vydal príkaz zvýšiť bezpečnostné opatrenia na ruských zastupiteľských úradoch.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová Lavrovovi vyjadrila sústrasť. „Európska únia plne odsudzuje útok na veľvyslanca Ruskej federácie v Turecku,“ oznámila.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Andrej Karlov