Merkelová: Musíme vychádzať z toho, že šlo o teroristický útok

Na základe doterajších informácií je nutné vychádzať z toho, že v Berlíne išlo o teroristický útok. Povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

20.12.2016 11:55 , aktualizované: 14:45
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová je šokovaná udalosťami v Berlíne a zároveň priznala, že všetko naznačuje tomu, že šlo o teroristický čin.
debata (428)

Pri pondelkovej tragickej udalosti pod kolesami kamiónu na vianočnom trhu v nemeckej metropole zahynulo vyše desať ľudí a desiatky ďalších boli zranených. Merkelová čin označila za nepochopiteľný, je ním otrasená.

„Tak ako milióny ľudí som zhrozená, otrasená a hlboko zasiahnutá tým, čo sa v pondelok večer stalo na berlínskom námestí Breitscheidplatz,“ povedala Merkelová. Podľa nej je dôležité, aby postihnutí a pozostalí vedeli, že za nimi stojí celá krajina.

„Je toho ešte veľa, čo o čine nevieme s potrebnou istotou, ale musíme na základe súčasných informácií vychádzať z toho, že išlo o teroristický čin,“ podotkla. „Viem, že by pre nás všetkých bolo ťažko znesiteľné, keby sa potvrdilo, že čin spáchal človek, ktorý v Nemecku hľadal ochranu a azyl,“ uviedla kancelárka v asi štvorminútovom vyhlásení.

Nemecké médiá uvádzajú, že kamión riadil Pakistanec, ktorý do krajiny prišiel ako utečenec. Strach nesmie Nemecko ochromiť, uviedla tiež Merkelová, podľa ktorej ľudia musia nájsť silu, aby žili život tak, ako chcú.

AfD viní za útok práve Merkelovú

Beatrix von Storchová z Alternatívy pre Nemecko (AfD) viní práve nemeckú kancelárku a jej imigračnú politiku za tento útok. „Myslíme si, že naša kancelárka je osobne zodpovedná za to, čo sa stalo. Varovali sme, že k niečomu podobnému môže dôjsť. Politika Angely Markelovej a spôsob, akým sa postavila k migrantskej otázke je nesú zodpovednosť, za včerajšie udalosti,“ povedala pre britský denník The Guardian.

428 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #útok v Berlíne