USA rozšírili ekonomické sankcie proti Rusku pre anexiu Krymu

Americká vláda rozšírila ekonomické sankcie proti Rusku pre anexiu Krymu. A to podľa agentúry AP tým, že zahrnula ďalších osem spoločností a sedem osôb na takzvaný čierny zoznam subjektov, ktoré sa predvlani na zabraní ukrajinského polostrova podieľali.

20.12.2016 21:26
debata (311)

Americké ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že krok zapadá do zámeru Washingtonu udržiavať tlak na Rusko. Moskva podľa Washingtonu musí cítiť, že okupácia ukrajinského Krymu stojí Rusko draho.

Úrad spresnil, že šesť pripísaných osôb pomáhalo banke, na ktorú boli v roku 2014 uvalené sankcie za materiálnu pomoc jednému vysokopostavenému ruskému predstaviteľovi. Siedmy človek je obvinený z toho, že má väzby na firmu, ktorá postavila vojenskú základňu pri rusko-ukrajinskej hranici.

Medzi ôsmimi spoločnosťami, ktoré po novom podliehajú americkým sankciám, je napríklad jedna ruská firma na výstavbu diaľnic a ruskou vládou sponzorované dva krymské podniky. Jeden na polostrove spravuje železnicu, druhý prístavy.

Americkí aj zahraniční pozorovatelia teraz čakajú na to, či januárovým nástupom novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa do čela Bieleho domu sa nezmenia vzťahy USA k Rusku. Trump napríklad nominoval na post ministra zahraničia súčasného riaditeľa energetickej spoločnosti Exxon Mobil Rexa Tillerson, ktorý má úzke vzťahy s Ruskom. Pred niekoľkými rokmi dostal vyznamenanie od prezidenta Vladimira Putina a je odporcom sankcií, ktoré vláda Baracka Obamu uvalila na Rusko po ozbrojenom vpáde na Krym.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Krym