Po otrave metanolom je v Irkutsku už 60 mŕtvych

Bilancia prípadov smrteľnej otravy metanolom sa v juhosibírskom Irkutsku zvýšila na 60 mŕtvych. Všetci podľa vyšetrovateľov podľahli následkom požitia prípravku do kúpeľa Bojaryšnik, ktorý okrem metanolu obsahoval aj nemrznúca zmes. V nemocnici 41 osôb, podľa lekárov sú mnohí v kritickom stave.

20.12.2016 22:41
debata (49)

Ruská vláda na pondelňajšom zasadnutí rozhodla, že pripraví novely zákonov smerujúce k úprave predaja nepotravinárskych produktov na báze liehu. Polícia v súvislosti s kauzou zadržala sedem ľudí, z nich dvoch predajcov, ktorí prípravok ponúkali na čiernom trhu.

V Irkutsku, šiestom najväčšom ruskom meste, ďalej platí mimoriadny stav, ktorý bude podľa radnice trvať až do vyšetrenia prípadu. V meste zakázali predaj všetkého nepotravinárskeho tovaru, ktorý obsahuje alkohol.

Ako poznamenala agentúra AP, fľaše s prípravkom na sebe mali varovanie, že tekutina nie je určená na vnútorné použitie. Etiketa však spomínala, že výrobok obsahuje etanol a nie smrtiaci metanol. Otravy spôsobené lacnou náhradou alkoholu sú v Rusku celkom bežné, kauza v Irkutsku sa však líši rozsahom.

V meste Čita, ktoré leží asi 650 kilometrov východne od Irkutska, podľa správy agentúry TASS obchodná inšpekcia zaistila 145 litrov kozmetického tovaru obsahujúceho alkohol, ktorý bol v predaji bez potrebných dokumentov.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #metanol #Irkutsko