Komando v Berlíne vykonalo razie, podozrivého Tunisana nenašlo

Komando nemeckej polície uskutočnilo razie v dvoch berlínskych bytoch, kde sa mohol zdržiavať Tunisan Anis Amri podozrivý z pondelkového útoku na vianočný trh v metropole. Nenašli ho však, napísal s odvolaním na svoje zdroje web denníka Die Welt. Polícia za informácie vedúce k jeho dolapeniu ponúka odmenu 100-tisíc eur. Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Ralf Jäger povedal, že hľadaný Amis Amri sa zdržiaval predovšetkým v Berlíne a že sa o neho pre jeho možné islamistické väzby úrady zaujímali, neúspešne sa ho tiež pokúšali vyhostiť. Nemecké úrady zatiaľ nezistili totožnosť všetkých obetí atentátu. Nikto zo zranených už nie je v priamom ohrození života.

21.12.2016 07:44 , aktualizované: 22:30
debata (226)
Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) vypísal... Foto: Reuters, Nemecký Spolkový kriminálny úrad
nemecko, tunisan, berlín Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) vypísal odmenu vo výške 100.000 eur za informácie vedúce k zadržaniu muža hľadaného v súvislosti s pondelňajším útokom kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. Hľadaným je 24-ročný Tunisan Anis Amri, ktorý je vysoký 178 centimetrov, váži približne 75 kilogramov, má čierne vlasy a hnedé oči. Úrad tiež varoval, že podozrivý môže byť "ozbrojený a nebezpečný".

V kabíne kamióna, ktorý v pondelok večer prešiel vianočným trhom v centre Berlína, podľa denníka Allgemeine Zeitung policajti našli dokumenty vzťahujúce sa k Tunisanovi. Polícia oznámila, že hľadaný muž má 24 rokov a je zrejme ozbrojený, preto nebezpečný.

Amri používal viacero identít a okrem tuniskej národnosti uvádzal aj egyptskú a libanonskú. Jäger uviedol, že sa pohyboval po celom Nemecku, od februára sa však zdržiaval predovšetkým v Berlíne. Nedávno nakrátko navštívil Porýnie.

Jäger uviedol, že sa o Tunisana zaujímali protiteroristické zložky pre existujúce nebezpečenstvo, ktoré pre štát predstavoval. Televízia ARD hovorí o napojení na salafistov na západe Nemecka. Práve v západnej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vydali doklad, ktorý polícia našla v kamióne. Má ísť o dokument, ktorý Tunisanovi umožňoval sa v Nemecku dočasne zdržiavať. Snahy o jeho vyhostenie neboli úspešné, pretože Nemecko nemalo k dispozícii jeho platné doklady a Tunisko spochybňovalo, že je to jeho občan.

Súrodenci podozrivého Tunisana neveria v jeho vinu

Súrodenci Tunisana, ktorého nemeckí vyšetrovatelia podozrievajú z útoku v Berlíne, neveria v jeho vinu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá hovorila s Amriho bratom a sestrou, obaja sa vyslovili proti terorizmu.

„Keď som fotku svojho brata uvidel v médiách, nemohol som uveriť vlastným očiam,“ povedal Amriov brat Abdal Kádir. „Nemôžem uveriť, že ten čin spáchal on,“ dodal s tým, že ak by sa predsa len v rozpore s jeho očakávaním preukázalo, že za masaker na berlínskom vianočnom trhu je zodpovedný jeho 24-ročný brat, potom si zaslúži akýkoľvek trest.

„Nikdy sme nemali pocit, že je niečo zle,“ povedala Amriho sestra Nadžúa. „Boli sme v kontakte cez facebook, vždy sa usmieval a bol šťastný,“ uviedla.

Vianočné trhy v Berlíne po útoku. Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
nemecko, berlín, útok, Vianočné trhy v Berlíne po útoku.

Hľadaný Amri podľa tuniského rádia opustil vlasť pred siedmimi rokmi a v Taliansku bol štyri roky zavretý za podpálenie školy. Amriho otec rozhlasu povedal, že do Nemecka syn prišiel pred rokom.

Udržiaval vraj kontakt s radikálnym kazateľom Ahmadom Abdalazízem A., známym ako abú Vala, ktorého nemecká polícia zadržala v novembri. Podľa médií policajti kazateľa považujú za „číslo jeden IS v Nemecku“. Hľadaný Tunisan sa podľa policajného zdroja SZ pokúsil tiež získať strelnú zbraň. Polícia mužovi údajne odpočúvala telefón, v decembri jej však zmizol.

Stanica RBB oznámila, že policajti prehľadali všetky nemocnice v Berlíne a Brandenbursku, lebo vychádzali z toho, že páchateľ bol pri pondelkovom útoku zranený.

Krátko po atentáte polícia zadržala podozrivého Pakistanca, nakoniec ho však prepustila, pretože sa ukázalo, že páchateľom činu nebol. Podľa nemeckých médií polícia zadržala ďalšieho podozrivého, krátko na to ho ale prepustila. Znovu sa ukázalo, že nešlo o páchateľa.

Poliak bol pri útoku nažive, v kabíne bojoval

Pri útoku v berlínskej štvrti Charlottenburg zahynulo 11 ľudí. Dvanástou obeťou je poľský vodič kamióna, ktorý podľa denníka Bild zahynul až po masakre. Vyplýva to z výsledkov pitvy Poliaka identifikovaného ako 37-ročný Lukasz U., ktorého našli po náraze kamióna do areálu vianočných trhov mŕtveho na sedadle spolujazdca. Predtým sa v kabíne vodiča zrejme strhol zápas, pri ktorom poľský vodič dosť možno zabránil ešte väčšej katastrofe. Doteraz sa špekulovalo, že zomrel skôr, možno už v momente, keď páchateľ kamión ukradol. Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Lukasza U. ako prípad vraždy.

K útoku sa prihlásila v utorok teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Zranených v berlínskej nemocnici navštívil prezident Joachim Gauck. Celkom pri útoku utrpelo zranenia takmer päť desiatok ľudí. Medzi obeťami sú možno aj dve cudzinky – Talianka a Izraelčanka – ktoré sú od pondelka nezvestné. Úrady medzi mŕtvymi zatiaľ identifikovali šesť Nemcov a spomínaného Poliaka.

Nemci zvýšia bezpečnostné opatrenia

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére informoval, že krajina zvýši bezpečnostné opatrenia počas tohtoročných silvestrovských osláv. Berlínsky primátor Michael Müller vyzval občanov, aby sa nepoddávali strachu, zároveň však boli obozretní. Viac bezpečnostných kamier v uliciach nemecká metropola kvôli pondelkovému útoku neplánuje.

Müller spolu s ďalšími nemeckými politikmi kritizoval bavorského premiéra a predsedu Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera, ktorý už v utorok v súvislosti s útokom hovoril o potrebe zavedenia limitu pre počet migrantov prichádzajúcich do Nemecka. Podľa kritikov Seehofer tragédiu zneužil, aby získal politické body. Bavorský premiér to odmieta.

Vianočný trh v centre Berlína, ktorý zasiahol tragický útok, znovu otvoria asi už vo štvrtok. Ostatné trhy v nemeckej metropole otvorili v stredu.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne