Opozícia odíde z Aleppa so samovražednými pásmi na tele

Povstalci, ktorí ešte zostali v sýrskom Aleppe, sú pripravení použiť samovražedné pásy, pokiaľ sa ich provládne oddiely pokúsia pri odchode z mesta zadržať. Oznámil to americký novinár Bilal Abdul Kareem, ktorý je podľa serveru Middle East Eye posledným novinárom, ktorý ešte na východe mesta je.

21.12.2016 11:52
debata (105)

Od minulého štvrtka sú z povstaleckej časti evakuovaní civilisti aj povstalci, väčšina z nich je prevážaná do provincie Idlib západne od Halabu. Evakuácia má podľa odhadov Ruska skončiť do dvoch dní.

Kareem sa stretol s povstalcami, ktorí mesto do poslednej chvíle bránili. Videl, že sa pripravujú na evakuáciu a mnohí majú pod oblečením pásy s výbušninami. „Nedôverujú tomu, že vláda splní sľub a umožní im bezpečný odchod. Ak ich zastaví, sú pripravení bojovať,“ povedal Kareem.

Podľa neho títo ľudia patria k 22 skupinám, ktoré sú stále vo východných častiach mesta. Evakuáciu umožnila dohoda o prímerí, ktorú pomáhalo vyjednať so sýrskym režimom Rusko a Turecko. Kareem povedal, že povstalci sa domnievajú, že sýrska vláda stále rokuje. Majú podľa neho dostatočnú skúsenosť s režimom a nedôverujú mu.

Povstalci sa boja, že budú na kontrolných stanovištiach zadržaní. Odísť chcú a sú pripravení odovzdať východ mesta, ktorý ovládali od roku 2012, sýrskym jednotkám.

K dobytiu Aleppa sýrskej vláde pomohli jej spojenci z Ruska, Iránu a Libanonu. V rukách opozície a radikálnych skupín, ktoré tiež bojujú proti sýrskej armáde, zostáva malé územie západne od mesta Halab, ďalej takmer celá severozápadná provincia Idlib a niekoľko miest v západnej provincii Homs.

Ďalej potom väčšiu časť južných provincií Dara a Kunajtra a tiež skoro polovica oblasti východne do Damasku. Sever Sýrie je v rukách Kurdov, centrálnu oblasť Rakka drží tzv. Islamský štát.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo